Ministar pomorstva, prometa i inrastrukture Sinša Hajdaš Dončić najavio je u subotu u Kaštelima da bi izgradnja novog terminala splitske zračne luke mogla početi u proljeće 2016. godine, čijom izgradnjom će ta zračna luka moći ostvarivati godišnji promet više od dva milijuna putnika.

„Procijenjena vrijednost novog terminala splitske zračne luke je oko 450 milijuna kuna, a do kraja listopada ove godine Ministarstvo graditeljstva bi trebalo izdati građevinsku dozvolu,  potom će otmah biti raspisan natječaj i ukoliko sve prođe po ubrzanoj proceduri očekujem da bi radovi mogli početi u proljeće 2016. godine“, rekao je Hajdaš Dončić novinarima u Kaštelima,  gdje je danas posjetio gradilište brze ceste  Kaštel Gomilica-Kaštel Stari.

Izgradnjom novog terminala splitska će zračna luka dobiti europske standarde i moći će primiti više od dva milijuna putnika godišnje, kazao je.

Istaknuo je da za gradnju novog terminala spšlitske zračne luke neće biti potrebna državna jamstva.

  • „Donijeli smo odluku  kojom smo splitsku zračnu luku izuzeli od uplate dobiti u državni proračun tako da će ona kroz akumuliranu  dobit koju su skupljali u proteklim razdobljima, moći jedan veći dio investicije (za novi terminal)  isfinancirati sami,  a za drugi dio investicije Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) će im pod vrlo povoljnim uvjetima osigurati tranšu bez državnog jamstva“, rekao je ministar Hajdaš Dončić objašnjavajući model financiranja izgradnje novog terminala splitske zračne luke.

Najavio je da će igradnja ceste Kaštel Gomilica-Kaštel Stari, koja se u iznosu od 85 posto sufinancira sredsvima Europske unije, biti završena do rujna odnosno listopada 2016. godine, dodavši da je to iznimno važno za  rasterećenje prometa između Splita i Trogira sadašnom prometnicom kojom dnevno u jeku turističke sezone prođe oko 25.000 vozila.

Također do rujna, odnosno listopada 2016. godine završit će se i izgradnja Čiovskog mosta u Trogiru što se sufinacira u iznosu od 85 psto sredstvima Europske unije, kazao je.

Po njegovim riječima ukupna investicija u tri projekta na kaštelansko-trogirskom području: Čiovski most, prometnica Kaštel Gomilica-Kaštel Stari i novi terminal splitske zračne luke je više od milijardu kuna.

U pratnji minstra Hajdaš-Dončića bio je ministar uprave i predsjednik županijskoga splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk.

Komentiraj

FOTO:Ivana Ivanovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.