Žgomba: “Hrvatskom turizmu dogodilo se jedno neugodno iznenađenje”

Predsjednik Udruženja Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba u četvrtak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao turističku sezonu.

“Kada govorimo o brojkama u obliku broja noćenja i dolazaka, nećemo dostići rekordnu 2019. godinu, ali to i nije cilj te se ne moramo time opterećivati. Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019., no uvijek je pitanje što će na kraju pokazati bilanca”, rekao je Žgomba.

Dodao je da su porasli i troškovi zbog rasta cijena energenata. “Teško se mi možemo uspoređivati s Grčkom i Turskom. Mi smo u ovom trenutku autodestinacija, dok su oni aviodestinacija. Često se i govori da smo preskupi. Na cijene utječu ponuda i potražnja, a ne vjerujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cijena”, naglasio je za N1.

Žgomba ističe da je jedno negativno iznenađenje pad trenda dolazaka talijanskih gostiju. “Njihov udio među gostima u Hrvatskoj pada”, tvrdi Žgomba. Pozitivno je, kako kaže, i to što je Dubrovnik ‘napokon počeo upravljati svojim turizmom’.

“Danas imamo velik priljev turista na aerodromima. Dubrovnik je sjajan primjer toga da moramo početi upravljati svojim destinacijama. Vrijeme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari”, zaključio je.

Komentiraj