Zbog seksualnog uznemiravanja smijenjen policijski načelnik u Konavlima

U Splitu je u nakon rasprave o disciplinskom postupku protiv načelnika postaje granične policije Gruda u Konavlima Matka Klarića donesena odluka o njegovoj smjeni, objavio je dnevnik.hr.

Smjena Matka Klarića rezultat je prvostupanjskog postupka kojem se odazvao optuženi načelnik i šest pozvanih svjedoka.

Optužen je za više težih povreda službene dužnosti, a proglašen je krivim po sve tri točke i određen mu je prestanak dužnosti. Na teret mu se, među ostalom, stavljalo nedolično ponašanje prema kolegicama. Smjena je rezultat prvostupanjskog postupka kojem se odazvao optuženi načelnik i šest pozvanih svjedoka.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika Hrvatske Mario Puškarić otkrio je ranije da se postupak ne vodi samo zbog sumnje u to da je načelnik seksualno uznemiravao četiri kolegice. “Postoji i inkriminacija koja se odnosi na zlouporabu položaja i ovlasti. U pitanju su stranci koji su pušteni preko državne granice, a ta inkriminacija za sobom vuče diskrecijsko pravo na koje se pozvao načelnik PU dubrovačko-neretvanske.

On je zbog ovog morao udaljiti načelnika postaje granične policije Gruda, ali nije. Upravo zbog toga ćemo mi kao sindikat inzistirati na odgovornosti onog tko nije udaljio načelnika iz službe do okončanja disciplinskog postupka. Uz to, tu je i inkriminacija da je načelnik prisilio kolegice koje su druge vjeroispovijesti da čiste katolički samostan. Posao policajca nije čistiti samostan, prema tome, sve je jasno”, poručio je danas u Splitu Mario Puškarić, koji se zapitao kakva se poruka šalje žrtvama koje su prijavile uznemiravanje ako im je osoba koju su prijavile i dalje nadređena.

MUP je još ranije potvrdio kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni te da se protiv njega vodi disciplinski postupak još od studenog prošle godine. “Nije uobičajeno da cijeli postupak tako dugo traje. To je onaj dio priče da dok god unutarnja kontrola iz Zagreba nije stigla odraditi posao, ništa se nije ni događalo. Zašto je to tako, očekujemo da Policijska uprava dubrovačko-neretvanska objasni javnosti”, poručio je sindikalist Puškarić.

Božinović: “Istražuje se slučaj dijeljenja fotografije prijaviteljice zlostavljanja”

Komentiraj