Zbog pandemije, žene žrtve nasilja teže prijavljuju počinitelje

Voditeljica skloništa sigurne kuće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Iskrica Strčić izjavila je za dnevnik.hr da je pandemija dovela do toga da žrtve teže dolaze do mogućnosti prijave obiteljskog nasilja bez da ih počinitelj čuje.

Otkad je počela pandemija, sigurna kuća u Bjelovaru redovito je popunjena. “Isti je trend, od 2007. godine kada smo započeli naše djelovanje, zapravo svake godine broj nasilja raste, ali naš maksimalan broj je 16 korisnika”, objašnjava Strčić. Kada popune svoje kapacitete surađuju sa drugim kolegicama i kolegama te pokušavaju u što kraćem roku osigurati mjesto za sve kojima je to zaista potrebno.

Kada žena doživi neki oblik nasilja, savjetuju da se jave nadležnom Centru za socijalnu skrb koje upućuje dalje što činiti. Zatim treba nasilje prijaviti u policijsku postaju, a tu su i organizacije civilnog društva koja imaju savjetovališta i pružaju pomoć i potporu.

Sigurnih kuća u Hrvatskoj nema dovoljno, u odnosu na potrebe koje su velike te je cilj otvoriti sigurnu kuću u svakoj županiji.

 

Komentiraj