Medvedgrad dobiva novo ruho, investicija vrijedna 30 milijuna kuna

Nakon nekoliko obnova u prošlosti, Medvedgrad ponovno dobiva novo ruho, a riječ je o jednoj od najvećih investicija u Zagrebu. U studenom 2018. počeo je najzahtjevniji i najveći projekt obnove Medvedgrada. Uređuju se Centar za posjetitelje i druga infrastruktura. Projekt je vrijedan gotovo 30 milijuna kuna. Više od 80 posto – stiglo je iz europskih fondova, javlja HRT.

Naglasak na izvornost

“Sve što smo zatekli tu, trudili smo se rekonsturirati na način da ostane u istom volumenu i istom obliku, a sve što smo dodali smo nastojali da bude vidljivo dodano, dakle u nekom drugom materijalu, nekom drugom jeziku arhitekture”, kaže projektant Ivo Vranjican.

Noviteti koji će se naći u domu Crne kraljice:

  • Elegantne klupe od slavonskoga hrasta
  • Stakla na vidikovcu da se ne kvari pogled na obrise Zagreba
  • Multimedijska dvorana
  • Kazalište svjetla i sjene

“Tehnološki bum”

“Isto tako postaviti određenu multimedijsku izložbu, imati ćemo tu prostora za održavanje određenih sastanaka konferencija i radionica, a dolje se nalazi ugostiteljski objekt koji ćemo nadam se iznajmiti nekome da se može time baviti”, objašnjava Marina Popijač, ravnateljica PP Medvednica.

” Sve je dosta tehnološki moderno, znači bit će neki izlošci koji će biti izvedeni na način da su multimedijalni i aktivni pa mislim da će to posjetiteljima biti dosta zanimljivo”, ističe Andrea Kostelić, ravnateljica odjela za promociju, edukaciju i interpretaciju.

Glavni fenomen PP-a Medvednica je i sljemenska šuma – muzeološki postav bioraznolikosti bit će u južnoj kuli.

“Ono što šuma znači i ovaj eko-sustav Medvednice to najbolje znaju naši posjetitelji ali i svi stanovnici grada Zagreba kada otvore sa sjeverne strane prozor- drugačiji je zrak koji dolazi s Medvednice”, kaže Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Prvi posjetitelji očekuju se već potkraj godine.

 

Komentiraj