WHO zabrinuta naglim jačanjem pandemije u Europi

Portugal i Nizozemska bilježe u petak rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, a portugalski predsjednik pozvao je građane da “dobro razmisle” o velikim obiteljskim okupljanjima za Božić.

Portugal je u petak prijavio najveći broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu u zadnjih šest mjeseci, od kojih su se dvije trećine zarazile na obiteljskim skupovima.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da je ta zemlje od 10 milijuna stanovnika imala u 24 sata 1394 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše od 10. travnja kada ih je bilo 1.516.

Tako Portugal ima ukupno 83.928 potvrđenih slučajeva i 936 hospitaliziranih osoba, među kojima je 125 na intenzivnoj skrbi. Uz 12 umrlih u petak, pandemija je dosad pokosila 2062 ljudi.

“Obiteljska druženja poput vjenčanja i krštenja odgovorna su za 67 posto slučajeva zaraze prijavljenih u Portugalu ovih dana”, rekla je pred novinarima ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Graca Freitas.

U takvim okolnostima portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je da treba “dobro razmisliti o Božiću u obitelji”, pozivajući sugrađane da u toj prigodi ne organiziraju veća okupljanja.

Portugalska vlada je u četvrtak rekla da će idućeg tjedna razmisliti o tome jesu li potrebne nove mjere kako bi se zaustavilo ponovno širenje epidemije.

Nizozemska je prijavila gotovo 6000 novozaraženih u jednom danu, objavio je u petak Državni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM).

U proteklih sedam dana prijavljeno je oko 34.000 novozaraženih, uz nagli porast broja pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje i intenzivna njega.

Premijer Mark Rutte veoma je zabrinut zbog tih brojeva: “Među trima najteže pogođenim zemljama u Europi smo, gori smo i od Amerike”. Ne iznoseći konkretan plan, rekao je da ne isključuje drastične mjere ako se stanje ne popravi u iduća 72 sata.

Rotterdam, Den Haag, Utrecht i Amsterdam imaju posebno visoku stopu širenja zaraze, pokazuju izvješća.

Od izbijanja krize u ožujku u Nizozemskoj je od koronavirusa umrlo 6500 ljudi.

WHO poziva vlade na odlučne akcije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak europske vlade da poduzmu odlučne akcije kako bi se smanjio prijenos koronavirusa, primjerice da zabrane veća okupljanja.

Europa je u četvrtak prvi puta imala preko 100.000 novozaraženih. “Nema novih odgovora, znamo šta trebamo raditi”, rekao je na brifingu u Ženevi direktor WHO-ovog programa za izvanredna stanja Mike Ryan. Ključna je socijalna distanca, nošenje maski i dobro prozračivanje, dodao je.

“Zaista je tužno vidjeti da su mnoge zemlje u Europi suočene s rapidnim rastom broja zaraženih, a vlade moraju poduzeti odlučne akcije kako bi pokušale zaustaviti prijenos”.

Moramo biti iznimno oprezni s većim okupljanjima, ističe Ryan i ponavlja da je nužno zaštititi stariju populaciju i osjetljive skupine.

WHO je u petak zabilježio najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa globalno, 350.766 u 24 sata.

Više od 36,58 milijuna slučajeva zabilježeno je od početka pandemije širom svijeta, a više od milijun ljudi je umrlo

Komentiraj