Vukušić: “Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije”

Psihijatar Herman Vukušić u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o o mentalnom zdravlju Hrvata u “novom normalnom”.

Svjetska zdravstvena organizacija je još prije deset godina, kao da je bila vidovita kaže Vukušić, označila psihijatrijska oboljenja, posebice depresiju, da će 2020. biti na prvom mjestu svih oboljenja. Dodao je da je pandemija koronavirusa samo pospješila porast duševnih oboljenja.

Vukušić navodi da se u Hrvatskoj primjećuje porast poremećaja tjeskobe, depresije, porast potrošnje lijekova, osobito anksiolitika i antidepresiva.

“Povodom nemilog događaja koji se prije dva tjedna desio na Markovom trgu, rekao sam da možda ne bi ni desio da nemamo ovakvu situaciju u društvu – općeg porasta tjeskobe. To je kao zakon spojenih posuda. Skretali smo pažnju da ćemo u uvjetima izolacije imati takav efekt. Ventil za takve situacije, koje su posljedice pridržavanja mjera u smislu smanjenja kontakata i životnih sloboda, dovode do ovakvih situacija. Teško je reći što se konkretno može napraviti”, rekao je Vukušić i dodao: “Volio bih da naši dužnosnici i vlastodršci imaju na umu da su ovo indikatori, govorim o porastu nasilja – individualnog i obiteljskog, indikatori općeg kretanja u populaciji koji mogu biti i gori”.

Ističe da pad povjerenja u Stožer nije slučaj samo u Hrvtaskoj. “Način na koji je krenula strategija borbe, bilo je velikih očekivanja, onda su krenuli godišnji odmori. Moje pamćenje je kao u amebe – tijekom srpnja i kolovoza je izgledalo kao da se sve riješilo ništa nije desilo. Ponovno vratiti ljude u borbu protiv pandemije, naravno da će reagirati negativno i personalizirati tu negativnost prema čelnim ljudima stožera”, rekao je.

Smatra da bi pooštravanje mjera dovelo do negativnih socijalnih trendova. “Treba naći balans. Ne zaprašivati svaki dan građane s negativnim brojkama, tko ih treba znati može ih vidjeti na web stranicama institucija”, navodi.

“Situacija je teška i u ovom trenutku najvažnije je strpljenje. Pratite upute stožera. Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije”, poručio je građanima kao psihijatar.

S konstatacijom da se građani ne pridržavaju mjera se ne slaže. “Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti”, poručio je dodajući da su građani srednje životne dobi vrlo disciplinirani.

Pojasnio je i kako na građane djeluju prizori iz Arene. “Takve slike podižu razinu tjeskobe i straha, nisam siguran koliko pomažu u pridržavanju mjera. Takvo opće podizanje tjeskobe i strah naroda koji je svakim danom sve veći, a i jedan način djelovanja stožera doprinosi tome, dovodi do toga da se poveća opća razina društvenog straha i anksioznosti. To je izuzetno plodna podloga za porast svih vrsta nasilja”, zaključio je psihijatar Vukušić.

Komentiraj