Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o osudi talibanskih napada

Vijeće sigurnosti UN -a raspravlja o nacrtu izjave kojom bi se osudili napadi talibana na gradove i mjesta koja uzrokuju velike civilne žrtve te prijete sankcijama za zloupotrebe i djela koja ugrožavaju mir i stabilnost Afganistana, rekli su u četvrtak diplomati.

Službeno priopćenje, koje su sastavile Estonija i Norveška, mora konsenzusom usvojiti 15 članova.

Tekst “snažno potvrđuje da Islamski emirat Afganistan nije priznat u Ujedinjenim narodima i izjavljuje da ne podržava i neće podržati uspostavu bilo koje vlade u Afganistanu nametnute vojnom silom ili obnovu Islamskog emirata Afganistan”.

Posebna izaslanica UN -a za Afganistan, Deborah Lyons, prošlog je tjedna dovela u pitanje predanost talibana političkom dogovoru, rekavši Vijeću sigurnosti da je rat ušao u “smrtonosniju i razorniju fazu”.

Oružani napadi

“Vijeće sigurnosti najoštrije osuđuje oružane napade talibanskih snaga na gradove i mjesta diljem Afganistana, što je rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava”, navodi se u nacrtu priopćenja.

Nacrt teksta također naglašava spremnost vijeća da “nametne dodatne mjere onima koji su odgovorni za kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava ili kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući one koji su uključeni u napade na civile, te pojedince ili subjekte koji sudjeluju ili pružaju podršku stabilnosti.”

Ujedinjeni narodi priopćili su u četvrtak da su posebno zabrinuti zbog prebacivanja borbi u Afganistanu na urbana područja, upozoravajući da će, ako talibanska ofenziva stigne do glavnog grada Kabula, to imati “katastrofalan utjecaj na civile”.

Talibani su od travnja pojačali kampanju kako bi porazili vladu koju podržavaju SAD, čije se snage povlače nakon 20 godina. Islamistički militanti sada kontroliraju oko dvije trećine Afganistana.

Najveći afganistanski gradovi u četvrtak su, prema izvješćima medija, objavili da su Sjedinjene Države i Britanija poslale tisuće vojnika kako bi pomogle u evakuaciji osoblja njihovog veleposlanstva.

Komentiraj