VIDEO: Spasioci ne znaju kako će izvući dječake, ronjenje bi moglo biti smrtonosno

Screenshot/YouTube

Svih 12 mladih nogometaša i njihov trener pronađeni su živi nakon što su nestali prije devet dana u pećini Tham Luang na sjeveru Tajlanda, javljaju u utorak svjetski mediji. Ipak, agonija za mlade nogometaše još uvijek nije gotova.

Naime, BBC piše kako će proći najmanje četiri mjeseca dok mladi nogometaši i njihov trener ne izađu ako ne nauče roniti. Stručnjaci, pak, upozoravaju kako je ronjenje kroz opasne koridore uz malu vidljivost iznimno opasno za neiskusne ronioce.

Spasioci će u sljedećih nekoliko dana pokušati ispumpati vodu iz špilje, ali očekuju se nov eoborine, što bi moglo dodatno zakomplicirati stvari. Vođa američke komisije za spašavanje Anmar Mirza kazao je za AFP kako bi pokušaj izlaska iz spilje ronjenjem mogao biti vrlo opasan za dječake, čak i smrtonosan jer je ronjenje u špiljama vrlo zahtjevna i tehnička vještina.

“Ako zarone, morat će krenuti putem kojim su spasioci došli do njih, kroz uske prolaze zatrpane blatom i muljem. Za takvo putovanje dobro obučenom mornaričkom specijalcu treba oko šest sati”, rekao je Mirza.

Dječacima i njihovom treneru spasioci će poslati vodu i hranu, kao i medinisko osoblje. Prežvjeli su, dodali su spasioci, pijući vodu u špilji. Tajlandska vojska izjavila je da priprema hranu i potrepštine za četiri mjeseca, a dječaci će biti spašeni kada budu dovoljni jaki za fizičke napore.

Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su u subotu nakon što su odlučili istraživati 10 kilometara dug špiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u špilji često poplavljeni. Tajland je usred kišne sezone kada špilje često poplavljuju. Dječaci su išli na ekskurziju nakon treninga.

Komentiraj