VIDEO: Marić: Uvođenjem eura trebali bi postići veći životni standard

hrt

Koliko brzo Hrvatska može ispuniti kriterije za uvođenje eura? Što će to značiti za građane, a što za gospodarstvenike? Hoće li prelazak na euro izazvati rast potrošačkih cijena ili je to samo mit? Zašto se neke zemlje poput Češke i Poljske iako ispunjavaju kriterije još  nisu odlučile uvesti euro? Pitanja su na koja su U mreži prvog HRT-a odgovarali ministar financija Zdravko Marić, viceguverner HNB-a Michael Faulend te profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Marijana Ivanov.

Ministar Marić rekao je da je uvođenje eura jedan od strateških ciljeva, ali i jedno od sredstava kojim bi trebali postići veći životni standard i veći prosperitet za Hrvatsku i njene građene. Smatra da bi dio eurozone mogli postati do kraja mandata ove Vlade, međutim naglasio je da to ne ovisi samo o Hrvatskoj.

Neki kritičari ističu da je uvođenje eura ubrzan put prema Grčkom scenariju jer se država odriče svoje monetarne suverenosti. Viceguverner Faulend smatra da je to djelomična zabluda jer se grčki scenarij dogodio prvenstveno iz neadekvatne ekonomske politike i prvenstveno politike plaća. Njihove plaće nisu pratile produktivnost. Plaće su rasle brže od produktivnosti gospodarstva i dogodio se nesrazmjer i pad konkurentnosti koji je kumulativnim efektom tijekom niza godina rezultirao time čime je rezultirao. Ako zemlja ima razboritu ekonomsku politiku takav problem se ne bi smio dogoditi. 

Profesorica Ivanov ističe da uvođenje eura za 20-30 posto populacije koja ima kredite, znači da će oni dobiti zaštitu od valutnog rizika. Neće strahovati što ako kuna deprecira. Smanjit će im se kamata kad uđemo u eurozonu. Ali to smanjenje kamata treba jasno reći što znači. Nitko ljudim ne može obećati da će kad Hrvatska uđe u eurozonu njihova kamatna stopa biti niža, zato što ne znamo kako će se kretati poslovni ciklusi i kakav će biti karakter monetarne politike u eurozoni. Ako ona ostane ekspanzivna onda možete računat na nižu kamatnu stopu, a ako će monetarna politika tada biti restriktivna tada će kamatne stope svuda u EU porasti. Nama je važno što će se smanjiti razlika u visini kamatnih stopa koju plaća građanin poduzetnik iz države Hrvatske i građanin poduzetnik koji dolazi iz EU područja. Nama je cilj smanjiti tu razliku i uvođenje eura to donosi.

Komentiraj