HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

UŽIVO: GLAVAŠ:”Vjernik sam, ali ne prihvaćam takav stav Crkve s oltara”

Nakon Aktualnog prijepodneva u Saboru, koje je i ovoga puta proteklo u ‘miroljubivom’ tonu, Sabor rad nastavlja raspravom o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Zbog Istanbulske konvenciju vladajuću većinu su napustili Hrvoje Zekanović i Hrast, a osim HDZ-ova Davora Ive Stiera, protiv ratifikacije će glasati i HDZ-ov Ante Babić.

Raspravu pratite uživo:

23:17 “Ja ću postupiti po svojoj savjesti i neću moći podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali ostajem normalan čovjek, i borit ću se svaki dan da nema nasilja”, rekao je zastupnik HDZ-a, Miro Kovač.

22:54 Pripadnik sam Katoličke crkve, vjerujem u Boga Svemogućega, ali ako kažem da ću glasati za ratifikaciju, to ne znači da glasam protiv svoje savjesti. Smatram da Istanbulska konvencija nije Sotona i crni vrag, kako govore pojedini biskupi, rekao je zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš. “Vjernik sam, ali ne prihvaćam takav stav Crkve s oltara”, rekao je. “Ništa veći katolik od mene nije onaj koji glasuje za prihvaćanje Istanbulske konvencije ili onaj koji glasuje protiv. Ne smatram se manje ili više vjernikom što ću glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije od onoga što će glasati protiv. Isto tako ne smatram se ništa manje Hrvatom i domoljubom ako glasam za Istanbulsku konvenciju u odnosu na one koji budu glasali protiv”, rekao je Glavaš, dodavši da će glasati po savjesti.

22:45 HDZ-ova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović govorila je o prijetnjama koje je primila. Upravo sad, dok traje ova rasprava u Saboru, ja dobivam SMS poruke u kojima me se poziva na samoubojstvo, kazala je.

22:15 SDP-ov Bojan Glavašević komentirao je i stav Hrvatske biskupske konferencije. “Koliko mandata su za Sabor dobili hrvatski biskupi? Iako se nisu kandidirali na izborima i nemaju svoje ljude u parlamentu, imaju svoje zastupnike u Saboru. Crkva nije demokratska organizacija, oni ne tretiraju muškarce i žene kao jednake i njima to nije sporno. Kad se takav ustroj pokuša precrtati na društvo, onda imamo problem, jer je naša država sekularna. Crkva u Hrvata upustila se u političke okršaje i odlučivanje u Hrvatskoj. Kampanje, pisma, pozivanje zastupnika i zastupnica na određeni način djelovanja, bijesne propovijedi, poput one u Sisku, nisu primjereni. Imali smo prilike vidjeti da Crkva ne pozicionira ženu nigdje, za njih su žene drugotne. U onom trenutku kad se sloboda drugoga pokuša ugroziti, onda imamo problem. Crkva je prekršila svoje poslanje”, kazao je Glavašević.

22:05 Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić komentirao je za sutra najavljeni prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, koji se treba održati u Splitu, kazavši da oni koji planiraju sudjelovati na tom prosvjedu griješe. “Njih je netko uvjerio da im je ugrožen sustav vrijednosti u njihovom životu. Ne možemo izaći iz samog dokumenta o kojem se govori, o Istanbulskoj konvenciji. U njemu nema dokaza da se odvaja rod od spola. Definicija roda je ponuđena, ona je takva kakva je, a spol je definiran biološki”, rekao je Orepić u Saboru.

21:51 Zastupnik HDZ-a, Stevo Culej, javio se za riječ, međutim, kad je došao red na njegovo izlaganje, u sabornici ga nije bilo.

21:31 Vaša me rasprava ražalostila, jer ja smatram da ste vi jedan europejac, poručio je Stieru zastupnik SDSS-a, Boris Milošević. “Nemojte biti žalosni. Meni je žao što vas pluralizam žalosti, on bi trebao biti dobar, odgovorio mu je Stier.

21:25 Ideologija je kad ne želite prihvatiti stvarnost i ako ona ne odgovara činjenicama, tim gore po činjenice, rekao je Stier.

21:21Bojan Glavašević iz SDP-a replicirao je Stieru. “Ciceron, odličan govornik, obožavam ga, ali nije ni sve iz njegovog doba dobro, napredovali smo”, odgovorio je Glavašević.

21:08 Vjerujem da su svi zastupnici protiv nasilja, ipak postoje razlike u ocjeni ove Konvencije. O tome moramo govoriti bez omalovažavanja, savjesno i istinito. Prijepor se ne odnosi na borbu protiv nasilja, nego koncepte rodne teorije. Potpuno je jasno da se Konvencija temelji na rodnoj teoriji, rekao je Davor Ivo Stier.

20:22 Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, istaknuo je da Istanbulska konvencija neće postići ništa u zaštiti žena. “Ona je ideološka hrana za dvije velike stranke, posebno za HDZ, koji želi ostati na vlasti. Činjenica je da i hrvatske institucije nisu u stanju zaštititi žene od nasilja. Ovo je ideologija, stvaranje lažne slike društva. U Konvenciji je prisutan problem roda, a problem je i to što predsjednik Vlade uvjerava sve kako ideologije tamo nema, kao da su svi nepismeni”, rekao je Lovrinović, javlja televizija N1.

19:49 “Drago mi je da velika većina vjernika u Hrvatskoj ipak ne treba netko da im kaže što da misle. Ne treba im Crkva, da im kaže što da misle, kako da glasaju, kako da planiraju obitelj”, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

19:40 “Ministrice, ovo vam je jedan od boljih nastupa u Saboru i sve što ste rekli kolegi Zekanoviću – dobro ste rekli”, rekao je ministrici Murganić SDP-ov Arsen Bauk.

19:39 Nemojte zaboraviti da sam vas ja jedini branio kad su vas kolege iz SDP-a napali zbog čokoladica u katoličkom vrtiću”, rekao je Zekanović ministrici Murganić. Jandroković mu je izgovorio drugu opomenu, čime je izgubio pravo daljnjeg sudjelovanja u raspravi.

19:34 Za riječ se javila ministrica Nada Murganić. “Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu. Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?”, upitala je Murganić Zekanovića. “Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?”, upitala je Murganić Zenakovića.

Upozorila je i Miranda Mrsića da se uvredama odnosio prema njoj i drugim kolegicama te da je i to verbalno nasilje.

19:22 “Ja jesam malo uznemiren, ali to je moj karakter. Ispričavam se smirenom predsjedniku Sabora”, rekao je Zekanović.

19:19 Nervozni ste, smirite se. Spominjete skup u Splitu od kojega trebamo strepiti, je li to neka prijetnja?, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, Hrvoja Zekanovića.

19:10Hrvoje Zekanović SDSS-ovu Draganu Jeckov upozorio da u Hrvatskom saboru govori hrvatskim jezikom. Na to reagirao predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, koji je Zekanoviću poručio da govori hrvatskim standardnim jezikom, jer ga nitko ne razumije.

18.22 “Rasprava o Istanbulskoj je maska koja pokriva mnogo stvari koje ne valjaju u državu. Ipak, pozivam sve, uključujući Most i Živi zid da podrže konvenciju”. rekao je Mirando Mrsić.

17.52 “Onaj tko tuče ženu je papak, papčina”, ustvrdio je MOST-ov Miro Bulj.

17:42 Donošenje ove konvencije nije pobjeda HNS-a ni Vlade, nego pobjeda civiliziranog društva, rekla je HNS-ova zastupnica Marija Puh.

16:55 “Klub Nezavisni za Hrvatsku bezuvjetno je protiv ratifikacije i pristupanja Istanbulskoj konvenciji. O tome smo iznosili jasna stajališta i argumentaciju, nismo se skrivali iza takozvane savjesti ili kao politički hermafroditi izbjegavali stav”, rekao je Zlatko Hasanbegović napominjući kako je klub Nezavisnih za Hrvatsku jedini koji će glasati protiv ratifikacije.

Potom je krenuo objašnjavati razloge zašto su protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, i samom pristupanju toj konvenciji.

“Interpretativna izjava da u Istanbulskoj nema rodne ideologije je isto kao da damo izjavu da štrukli sa sirom ne sadrže sir. Neće o nama odlučavati sluškinje, babe i kojekakvi macani”, rekao je, između ostalog, Hasanbegvić.

16:40 U ime kluba zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, govorio je Goran Dodig. Izlaganje Arsena Bauka, u kojem je rekao kako ‘križari ne vole slobodu’ nazvao je najvećim nasiljem nad kršćanstvom.

“Ja sam posljednjih dana sa svih strana maltretiran porukama što moram činiti. Otkud nekom pravo da mi kaže da nemam pravo misliti?”, upitao je Dodig i kazao da neće podržati ratifikaciju, jer ima ‘pet posto’ rezervi prema Istanbulskoj konvenciji. Dodao je da će on i Hrg bit protiv, a Glavaš i Kosor za ratifikaciju.

16:25 U ime kluba zastupnika SDSS-a govorio je Milorad Pupovac. Spomenuo je 1991. godinu i početak rata, kad je u Kninu sniman film “Virgina”.

“Kad bismo ovoliko vremena posvećivali socijalnoj nejednakosti od koje pate naši ljudi, kad bismo tome posvetili toliko pažnje, ja bih bio prvi koji bi rekao da se bavimo pravim poslom. Ali time čime se sada bavimo sebe zapravo onemogućavamo da se bavimo pravim pitanjima”, rekao je Pupovac i dodao kako će njegov klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

16:21 U ime kluba zastupnika HDZ-a govorila je Sanja Putica, koja je podsjetila na činjenice koje je ranije spomenuo i premijer Andrej Plenković.

16:15 Nakon izlaganja Bauka, Hrvoje Zekanović želio je prijaviti povredu Poslovnika jer se, smatra, Bauk nije držao teme i vrijeđao je zastupnike te dio javnosti. Zekanović je od predsjednka Sabora zaradio opomenu, jer je zlorabio Poslovnik. Jandroković je objasnio da se u izlaganju kluba zastupnika može izražavati vlastito mišljenje. Jandroković je zaradio i aplauz oporbenog dijela sabornice

16:00 Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk rekao je da će njegov klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

15:55 “Prestanite u ovom Domu lakonski govoriti stvari koje nisu istinite, nisu točne. Nemojte to raditi, ni vi, ni vama slični, u ovom Domu. Štetite ugledu ovog Doma”, poručio je premijer Mostovom zastupniku Miri Bulju.

15:40 Započele su replike na izlaganje premijera i ministrice. Goran aleksić poručio je kako će on podržati ratifikaciju. Hrastov Hrvoje Zekanović Plenkoviću je postavio pitanje vezano uz poziv Hrvatske biskupske konferencije, koja je pozvala da se ne ratificira Konvencija. Rekao je da ga zanima što Plenković, obzirom da se često nalazi na crkvenim obredima, pa pretpostavlja da je pripadnik Katoličke crkve, misli o tome.

Plenković mu je odgovorio da je Vlada dobro proučila tekst Konvencije, konzultirali se sa svima s kojima se trebalo konzultirati te ispitali ima li i najmanjih naznaka tumačenju koji je naveo Zekanović. “Nema razloga za bojazan”, rekao je Plenković.

15:30 Ministrica Nada Murganić govorila je nakon Plenkovića. “Konvencija je dala vrlo značaju definiciju nasilja u obitelji”, rekla je Murganić dodajući da Konvencija nudi i informacije o prevenciji nasilja. “Konvencija nas na neki način usmjerava na jače i jasnije kažnjavanje počinitelja. Postoji li mogućnost da smo mogli stvar riješiti našim zakonodavstvom – nismo”, rekla je ministrica.

15:20 “Hrvatski sabor ima vrlo važnu ulogu u provedbi ove Konvencije. Ono što je ključno za sve one koji su izrazili bojazan od uvođenja takozvane ili ne rodne ideologije u naš pravni poredak i naš pravni sustav, odgovor je vrlo jasan, decidiran, na temelju naše analize i konzultacija pravnih stručnjaka, njihov je vrlo jasan stav da Hrvatska ni na koji način uvođenjem ove Konvencije nema nikakvu obvezu uvođenja rodne ideologije u svoj pravni sustav ili obvezu promjene definicije braka, kako je predviđeno Ustavom”, kazao je.

“S punom odgovornošću kao političar, čovjek i pravnih stojim iza ove Konvencije. Za sve one koji vide nešto drugo u ovoj Konvenciji, imate interpretativnu izjavu, ona je tu, ona vrijedi, ona će ostati i ona vam pruža jamstvo povjerenja i u sebe same. Nisu druge zemlje ratificirale ovu Konvenciju pa da se njihova kultura ili pravni sustav promijenio”, zaključio je Plenković.

15:10 Premijer Andrej Plenković započeo uje predstavljanje podataka i statistika o o nasilju nad ženama te nasilju u obitelji. “To je razlog zašto se pred vama nalazi glasanje o Konvenciji. Konvencija će ojačati naše nacionalne mehanizme o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji. Ono što se stalno može čuti je da je stavljanje ove Konvencije na dnevni red plod nečijeg diktata. To sve nije točno. Stavljanje ove Konvencije na dnevni red je plod programa, političke volje HDZ-ove Vlade u suradnji s partnerima, ali ne na njihov pritisak. Niti na pritisak oporbe, nevladinog sektora niti na pritisak bilo koje međunarodne institucije. To je jako važno, jer se u Hrvatskoj razvija jedan antieuropski sentiment i refleks kakav nisam ni slutio da će se dogoditi u Hrvatskoj 2018. godine. Nema pritiska, nema diktata, nema centrale, da budem sasvim precizan. Upućivanje ovoga zakona u proceduru je dio i plana zakonodavnih aktivnosti i rada međuresorne skupine”, poručio je predsjednik Vlade.

Plenković je napomenuo kako je podatak da je trošak ratifikacije Istanbulske konvencije od milijardu kuna podvala te da je za njezinu provedbu Hrvatska izdvojila 70.000 kuna. “Sve ostalo je laž”, rekao je Plenković.

15:00 Nakon stanke, zastupnici su izglasali Sonju Čikotić kao novu saborsku zastupnicu Mosta. Ona dolazi na mjesto Miroslava Šimića.

Komentiraj