BEZ ODLUKE O KOALICIJI: Pupovac: “Ja nisam četnik, ali od onih koji to kažu nikada neću tražiti ispriku”

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac danas u 10 sati održava konferenciju za novinare, na kojoj bi trebao otkriti ostaje li njegova stranka u vladajućoj koaliciji.

Na početku je kazao kako se novinarima i javnosti zahvaljuje na strpljenju. “Cijenimo to. Naša šutnja nije bila izraz nepoštovanja. Bio je to rezultat potrebe da vidimo što se sve oko nas događa, što možemo činiti”, rekao je.

“Odlučio sam pročitati izjavu zbog koje ste mnogi od vas očekivali da nešto kažem o onome što je na različite načine stvorilo uznemirenje i reakcije različite vrste. Od 6. augusta kada smo održali konferenciju zbog napada na Srbe mnoge je zasmetala moja briga zbog razvijanja mržnje”, rekao je Pupovac dodavši kako su njegove brige danas manje nego prije dva tjedna.

“Nikada toliko utjecajnih osoba nije osudilo usporedbu NDH s današnjom Hrvatskom… Uklonimo ušata slova “U” s naših fasada i prometnica, sakcionirajmo ustaške znakove i poruke. Pozivam i da pospremimo uniforme s ustaškim pozdravom te poruke poput ‘Ubij Srbina”, pozvao je Pupovac.

“Prestanimo s revizijom prošlosti koja ide dotle da se pripadnicima kvišniskih režima odaju državne i vjerske počasti”, dodao je.

Kazao je kako će otkloniti i izvore nasilja prema Srbima i drugima zbog kojih su morali javno reagirati. “Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njihovim zločinačkom ustaškom ideologijom jer ja isuviše dobro znam tu razliku i živim za nju”, poručio je.

Pupovac je istaknuo i kako je spreman surađivati s najširim spektrom političkih i nepolitičkih aktera da od Hrvatske stvorimo zemlju mira. “U ovoj vladi i koaliciji, u saboru ima potencijala, a uvjeren sam da ima spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma”, rekao je predsjednik SDSS-a.

“Što se tiče isprike – ja sam u ovoj zemlji bio nazivan raznim imenima za koje ne mislim da označavaju ono što ja jesam, ili što stranka jest. Ja nisam četnik, ali od onih koji to kažu nikada neću tražiti ispriku. Ja nisam četnik i nikad to neću biti”, rekao je.

Pupovac još uvijek nije odlučio ostaje li SDSS u vladi. Kaže da će se to znati tek nakon što se sastane vladajuća koalicija. “Danas ćemo na Predsjedništvu SDSS-a razgovarati o tome što i o čemu smo razgovarali s koalicijskim partnerima, uključujući i premijera. Na članovima Predsjedništva je da ocijenimo koju odluku donijeti”, rekao je.

Komentiraj