Usprkos ratu tisuće ortodoksnih židova pohodi grob rabina Nachmana u ukrajinskom Umanu

Tisuće ortodoksnih Židova otputovale su u grad u Uman u Ukrajini na svoje tradicionalno hodočašće povodom obilježavanja židovske nove godine, unatoč opasnosti od ruskih raketnih napada i upozorenjima da se klone, javlja Sky News. Smatra se da je čak 23.000 vjernika stiglo u Uman kako bi posjetili grob rabina Nachmana, cijenjenog hasidskog vođe iz 18. stoljeća. Grad Uman, koji se ranije tijekom rata našao pod vatrom ruskog topništva, nalazi se oko 260 milja sjeveroistočno od prve linije oko Hersona na jugu gdje se nastavljaju žestoke borbe.

Godišnje hodočašće dovodi desetke tisuća hasidskih Židova u grad kako bi proslavili Roš Hašanu, židovsku novu godinu. Očekivalo se da će manje poklonika otputovati u Ukrajinu na ovogodišnji kibuc, odnosno okupljanje, nakon ruske invazije u veljači. I izraelski i ukrajinski dužnosnici upozorili su  na moguće opasnosti zbog ratnih događanja. Izraelske i ukrajinske vlasti izdale su stroga upozorenja protiv putovanja u Uman zbog rata u Ukrajini. Ukrajinsko veleposlanstvo u Izraelu poručilo je: “Kad odjeci ruskih neprijateljskih eksplozija na Ukrajinu ne prestaju, moramo se pobrinuti za sebe. Molim vas, izbjegavajte dolazak u Uman na Roš Hašanu i molite se da se mir vrati u Ukrajinu i da se blagoslovljeno hodočašće obnovi.”

Opasnost od raketnih napada snaga Kremlja nije odvratila tisuće hodočasnika od putovanja, a neki izvještaji govore o čak 23.000 hodočasnika. Chaim Kramer, priznao je “stvarnost trenutne situacije” i rekao da je na svakom pojedincu da učini ono što smatra ispravnim. Ipak, govoreći prošlog mjeseca, dodao je: “Trenutno smo na vrhuncu priprema kako bismo pomogli što većem broju ljudi da dođu i ispune riječi Rebbe Nachmana, da dođu za Roš Hašanu. “Mnoštvo hodočasnika ipak se okupilo u Umanu u nedjelju, na početku Roš Hašane i prvog od židovskih velikih svetih dana.

Zašto Židovi putuju u Uman? 

Grad je prožet židovskom poviješću. Bilo je to mjesto masakra Židova, Poljaka i drugih tijekom ustanka 1768., a povezano je i s istaknutom hasidskom figurom rabinom Nachmanom iz Breslova. Rođen u gradiću Medzhybizh u Ukrajini, otputovao je u današnji Izrael i kasnije se vratio živjeti u ukrajinski grad Breslov. Stekao je sljedbenike i potaknuo ih da nastoje postati tzadikim (pravednici) kroz predanost Bogu. Tijekom njegova života tisuće hasidskih Židova otputovalo je u Ukrajinu kako bi bili s njim na židovskim praznicima, posebice na Roš Hašanu. Godišnje hodočašće se nastavlja od njegove smrti prije više od 200 godina, iako je protok putnika u Uman zaustavljen nakon ruske revolucije 1917.

 

 

Komentiraj