Ukrajina: Ključni uvjet za pregovore je teritorijalni integritet

Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao je u utorak da će “glavni uvjet” za nastavak pregovora s Rusijom biti obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Utjecajni dužnosnik Oleksij Danilov rekao je na Twitteru da Ukrajina također treba “jamstvo” koje pružaju moderna protuzračna obrana, zrakoplovi, tenkovi i projektili dugog dometa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je otvoren za razgovore s Rusijom, ali samo za “prave” pregovore koji bi vratili ukrajinske granice, dali joj odštetu za ruske napade i kaznili odgovorne za ratne zločine.

Primjedbe, izrečene tijekom noćnog obraćanja, došle su nekoliko dana nakon izvješća Washington Posta da Washington želi da Kijev pokaže svoju spremnost na pregovore, zabrinut da bi Ukrajina prevelikom nepopustljivošću mogla naštetiti svojoj poziciji i međunarodnoj potpori.

Govoreći, prije nego što se trebao obratiti svjetskim čelnicima na globalnom klimatskom samitu u utorak, Zelenskij je rekao: “Svatko tko ozbiljno misli na klimatski program također bi trebao biti ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore.”

Ukrajina je više puta predlagala takve pregovore, ali “uvijek smo dobivali sulude ruske odgovore novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucjenama”, rekao je.

“Još jednom – obnova teritorijalne cjelovitosti, poštivanje Povelje UN-a, nadoknada svih ratnih šteta, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i jamstva da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uvjeti.”

Otkako je Rusija objavila aneksiju ukrajinskog teritorija krajem rujna, Zelenskij je rekao da Kijev nikada neće pregovarati s Moskvom sve dok je Vladimir Putin ruski predsjednik.

Kijevski dužnosnici ponovili su to stajalište posljednjih dana, rekavši da bi Kijev bio voljan pregovarati s Putinovim nasljednikom.

“Pregovarati s Putinom značilo bi dići ruke, a mi mu nikada ne bismo dali taj dar”, rekao je savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak u intervjuu za talijanske novine La Repubblica objavljenom u utorak.

Rusija je tražila od Ukrajine da se odrekne teritorija kao preduvjet za pregovore, što ih je za sada onemogućilo, rekao je Podoljak

“Društvo to nikada neće prihvatiti. Ruska vojska će napustiti ukrajinski teritorij, a onda će doći do dijaloga.”

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali da ih Kijev odbija.

Moskva je više puta rekla da neće pregovarati o anektiranom ukraijnskom teritoriju.

Komentiraj