UEFA bez krajnjeg roka odgodila sva natjecanja

Na danas održanoj video konferenciji na kojoj su sudjelovali generalni tajnici svih 55 članica UEFA je predstavila napredak koji su u protekla dva tjedna ostvarile radne skupine zadužene za novi kalendar natjecanja kao i mjere koje treba poduzeti zbog krize u nogometnoj industriji uzrokovane prekidom svih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa.

U ime Hrvatskog nogometnog saveza u radu su sudjelovali predsjednik Davor Šuker koji je ujedno član IO UEFA-e, izvršni direktor Marijan Kustić te Ivančica Sudac koja je voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja.

Shodno navedenom sastanku generalnih tajnika održana je i sjednica Izvršnog odbora UEFA-e na kojoj su donesene sljedeće odluke:

1. Sve utakmice seniorskih muških i ženskih reprezentacija koje su se trebale igrati u lipnju 2020. su odgođene do daljnjega. To uključuje utakmice doigravanja za UEFA EURO 2020. te kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo žena 2021.

2. Sve ostale natjecateljske utakmice Uefe, uključujući centralizirane međunarodne prijateljske utakmice, odgođene su do daljnjega.

3. Utakmice mlađih uzrasnih kategorija:

a. Otkazuje se UEFA U-17 Europsko prvenstvo, zakazano za svibanj 2020. godine
b. Otkazuje se UEFA U-19 Europsko prvenstvo za djevojke, zakazano za srpanj 2020.
c. UEFA U-17 Europsko prvenstvo za djevojke, zakazano za svibanj 2020. godine, odgađa se do daljnjega (zato što je izlučno natjecanje za FIFA U-17 Svjetsko prvenstvo)
d. UEFA U-19 Europsko prvenstvo, zakazano za srpanj 2020. godine, odgađa se do daljnjega (zato što je izlučno natjecanje za FIFA U-19 Svjetsko prvenstvo)

4. Završnica UEFA futsalske Lige prvaka, zakazana za travanj 2020., odgađa se do daljnjega

5. Rokovi vezani za sva Uefina klupska natjecanja u natjecateljskoj godini 2020./21. se odgađaju do daljnjega. UEFA će naknadno utvrditi nove rokove.

Licenciranje i financijski fair-play

Izvršni odbor ponovno je naglasio svoju potpunu privrženost licenciranju klubova i financijskom fair-playu te je zaključeno kako je zbog trenutne izvanredne situacije potrebno napraviti određene intervencije kako bi se olakšao rad savezima i klubovima.

IO je podržao prijedlog da se nacionalnim savezima omogući više vremena za okončanje postupka licenciranja, dok se postupak pristupa klubova u Uefina natjecanja ponovno ne definira.

Kao rezultat neizvjesnosti koju stvara aktualna situacija, Izvršni odbor je odlučio suspendirati odredbe kriterija za licenciranje klubova koji se odnose na pripremu i procjenu budućih financijskih podataka klubova (proračuna). Ova odluka isključivo se odnosi na sudjelovanje u Uefinim natjecanjima u natjecateljskoj godini 2020./21.

Komentiraj