U srijedu potpisivanje protokola o pridruživanju Sjeverne Makedonije NATO-u

Pixabay

Dvadesetdevet članica NATO-a u srijedu će u Bruxellesu potpisati protokol o pridruživanju Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom savezu koja će na taj način postati njegova trideseta članica, a nakon sporazuma zaključenog s Grčkom o njezinu novom imenu, objavio je u subotu NATO.

“Dana 6. veljače, ispisat ćemo stranicu povijesti”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju.

“Svečanost će se održati u sjedištu NATO-a u prisutnosti makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova”, stoji u Stoltenbergovu priopćenju.

Grčka i Makedonija nedavno su se uspjele složiti u pogledu izmjene naziva države u “Republika Sjeverna Makedonija”, te su oba parlamenta ratificirala taj sporazum.

Taj je dogovor omogućio ukidanje grčkoga veta na proces pridruživanja te zemlje NATO-u, kao i početak pristupnih pregovora za njezino pridruženje EU-u.

Grčka je inzistirala na promjeni naziva susjedne države, nekadašnje jugoslavenske republike, još od proglašenja makedonske neovisnosti 1991.

Grci smatraju da naziv Makedonija pripada njihovoj povijesnoj baštini i da se odnosi na istovjetni naziv sjeverne grčke pokrajine, Makedonije.

Komentiraj