U IME OBITELJI “Nijedan drugi dan u tjednu ne može zamijeniti nedjelju”

hina

Udruga U ime obitelji prozvala je u utorak političke stranke, posebice HDZ i SDP, za izostanak političke volje da reguliraju rad nedjeljom, ističući kako za zakonsku zaštitu neradne nedjelje u Hrvatskoj postoji društveni konsenzus.

“Niti SDP koji je donio manjkav Zakon o radu koji omogućuje iskorištavanje radnika od strane poslodavca, niti HDZ koji je trenutno na vlasti s koalicijskim partnerima, ne pokazuju ni minimum političke volje da se konačno riješi problem rada nedjeljom i blagdanom i stane na kraj toj velikoj društvenoj nepravdi za više od 180 tisuća zaposlenih u trgovinama”, istaknuo je u ime udruge Luka Mlinarić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je udruga u ožujku ove godine predložila Saboru izmjene Zakona o radu koje bi omogućile radnicima u trgovini da sami odluče žele li raditi nedjeljom, kao i utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

Taj je zakonski prijedlog, naglasio je Mlinarić, blokirao saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na čelu sa SDP-ovim Gordanom Marasom, za kojega kaže kako ga ne želi uputiti na razmatranje članovima odbora.

Manjkavost važećeg zakona vidi u nedefiniranju iznosa povećanja naknade za rad nedjeljom i blagdanom, što poslodavcima omogućuje da često zloupotrebljavaju tu odredbu povećanjem od samo jedne kune za sat rada nedjeljom. “Nijedan drugi dan u tjednu ne može zamijeniti nedjelju, jer su samo nedjeljom obitelji zajedno na okupu”, poručio je.

Član Upravnog odbora udruge Ivan Munjin ustvrdio je kako u Hrvatskoj postoji društveni konsenzus udruga, sindikata, građana, vjerskih zajednica o potrebi zakonske zaštite neradne nedjelje, ali da nedostaje političke volje da se to i provede. Stoga je pozvao HDZ i SDP te sve ostale parlamentarne stranke da napokon zakonski zaštite neradnu nedjelju.

“Očekujemo od Vlade da neradna nedjelja, jedan zajednički dan za obitelj, bude prva konkretna mjera populacijske politike”, rekla je članica udruge Blanka Magdić.

Iz udruge U ime obitelji čestitali su svim trgovačkim centrima i lancima, njih oko 80 posto, koji su odlučili ovog Božića ne raditi i time omogućili radnicima da taj blagdan provedu sa svojim obiteljima.

Komentiraj