U Arenu će zaraženi koji ne mogu kući, a ne moraju u bolnice

Koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arene Zagreb Davor Vagić izjavio je za HRT da će u Areni raditi djelatnici iz Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice”, ali i djelatnici iz drugih zagrebačkih bolnica. “Arena nije bolnica, već nešto što će pomagati bolničkom sustavu”, kazao je.

Na primjeru jednoga pacijenta Vagić je nastojao opisati što to konkretno znači da će se u Areni Zagreb smještati pacijenti s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

“Na primjer, jedan pacijent koji je bio teško ili srednje teško bolestan i liječio se u Covid bolnici, a pred kraj liječenja dok je još Covid pozitivan ne može ići doma, premješta se u Arenu Zagreb. Tu bi bio 3-4 dana pod nadzorom dok mu se ne poboljša stanje, a nakon toga ide kući”, rekao je Vagić.

Pojasnio je da u Areni Zagreb ne postoji ambulanta te da će pacijenti ondje dolaziti ili iz bolnice ili iz objedinjenih hitnih bolničkih prijema gdje se procijeni da dotični pacijent ne može još ići kući, ali ne treba niti aktivno liječenje u bolnici.

“U slučaju da se pacijentu pogorša zdravstveno stanje, organizirat ćemo njegovo prebacivanje u bolnice”, dodao je.

Istaknuo je da liječnički tim u Areni Zagreb vode pulmologinja Marija Gomerčić Palčić i mikrobiologinja Ana Gverić. Od 18 liječnika koji će u Areni Zagreb biti na raspolaganju tri će ih biti iz MORH-a, sedam iz KBC-a “Sestre milosrdnice”, a osam iz drugih zagrebačkih bolnica. Dodao je da će npr. od ukupno 50 medicinskih sestara, iz KBC-a “Sestre milosrdnice” bit će ih 20.

Komentiraj