U 33. godini preminula hrvatska atletičarka, prije dva tjedna slavila je na Plitvičkom polumaratonu

Valentina Valjak, atletičarka AK Svetice, preminula je u 33. godini nakon kratke i teške bolesti, izvijestili su iz Hrvatskog atletskog saveza.

Valjak je trčala na velike udaljenosti, a još 15. studenog pobijedila je na Plitvičkom polumaratonu. Na Prvenstvu Hrvatske uzela je brončanu medalju 2016., u utrci na 10 kilometara.

Osim toga, bila je asistentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na geografskom odsjeku.

Od preminule atletičarke na acebooku bivšeg kluba AK Zagreb oprostio se trener:

“Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac. Kao njezin prvi trener koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici, osjećam se dužnim napisati nekoliko riječi. Krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla je i mala simpatična bucmasta djevojčica Valentina. Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cijenimo kod sportaša: predanost, redovitost, motorička inteligencija, velika želja i natjecateljski duh.

Prošla je kroz sve atletske discipline, ali najviše uspjeha u početku svoje karijere imala je u skoku u dalj. Manjak fizičkih predispozicija nadoknadila je odličnom tehnikom za taj uzrast te ju je bilo užitak gledati dok skače. U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju. Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtjevan fakultet, gdje se kasnije zaposlila kao asistentica.

Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gdje smo se ponovno zbližili i ugodno družili. Natjecateljski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u natjecateljske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu vidjelo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redoviti posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primjer mnogim drugim sportašima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i natjecanjima.

Godine 2016. postiže i svoj najveći uspjeh osvojivši treće mjesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 m. Kasnije se prebacila na cestovne trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj utrci, Plitvičkom polumaratonu, pobijedila. Nažalost, Valentina, ovu utrku nisi mogla dobiti. Uvijek ću pamtiti naše zajedničke sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmijeh. Ostat ćeš svima nama zagrebašima zauvijek u sjećanju.

Tvoj trener Igor”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]