Turska policija uhitila je preko pedeset osoba koje sumnjiči za povezanost s terorističkom skupinom Islamskom državom u seriji pretresa u Istanbulu, objavili su u utorak turski mediji.

Do uhićenja je došlo kasno u ponedjeljak i to na 19 adresa u više raznim kvartova Istanbula, navodi privatna agencija Dogan. Ukupno su uhićene 54 osobe i privedene na ispitivanje.

Policija sumnjiči uhićene da su planirali odlazak u Siriju.

Turska novinska agencija Anadolija javila je krajem travnja da su četiri “visoka dužnosnika” Islamske države u Siriji uhićena na zapadu Turske dok su pokušavali napustiti tu zemlju uključivši se među izbjeglice.

Od prvih godina sirijskog sukoba, koji je počeo u ožujku 2011. ,Turska je bila glavna točka prijelaza u Siriju za strance, posebice one koji su dolazili sa Zapada i koji su se željeli priključiti džihadističkim skupinama.

Dugo vremena optuživana da zatvara oči pred tim prelascima granice prema Siriji, Ankara je, suočena s napadima na vlastitom tlu, ojačala granicu prema Siriji, povećala broj uhićenja i protjerivanja osumnjičenih stranih džihadista, pridruživši se međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države.

Komentiraj