Trump u klubu američkih predsjednika s jednim mandatom

Pobjedom demokrata Joea Bidena, aktualni predsjednik Donald Trump pridružio se klubu američkih predsjednika koji su služili samo jedan mandat u Bijeloj kući.

Nekima je predsjednički mandat prekinula smrt, uključujući Johna F. Kennedyja koji je ubijen 1963. Njegov nasljednik Lyndon B. Johnson odlučio je da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat, nakon što mu je prvi obilježio Vijetnamski rat.

Drugim stanovnicima Bijele kuće nade za ‘još četiri godine’ uništili su birači.

Primjer iz najbliže povijesti je George H. W. Bush, republikanac kojeg je 1992. pobijedio demokrat Bill Clinton, a koji je prije prvog i jedinog mandata osam godina bio potpredsjednik pod republikancem Ronaldom Reaganom.

Reagan je pobjedom na izborima 1980. ostavio demokrata Jimmyja Cartera na jednom predsjedničkom mandatu. Samo četiri godine ranije, Carter je naslijedio kratkotrajno predsjedništvo Geralda Forda.

Republikanac Ford je 1974. postao prvi predsjednik u američkoj povijesti koji nikada nije bio zaista izabran. Preuzeo je dužnost prvo potpredsjednika, a potom i predsjednika nakon što su Spiro Agnew i Richard Nixon odstupili u jeku Watergate skandala.

Republikanac Herbert Hoover, čiji je jedan mandat zasjenjen Velikom depresijom, izgubio je 1932. od demokrata Franklina D. Roosevelta.

Republikanac Howard Taft izgubio je predsjedničke izbore 1912. nakon samo jednog mandata u Bijeloj kući. Ključeve mu je “ukrao” demokrat Woodrow Wilson.

Republikanca Benjamina Harrisona, 23. američkog predsjednika, pobijedio je demokrat Grover Cleveland 1892. Harrison je prvi pobijedio Clevelanda 1888., ali se Cleveland četiri godine kasnije ponovno kandidirao i postao jedini predsjednik koji nije služio dva uzastopna mandata.

Demokrat Martin Van Buren je 1840. ostao bez drugog mandata pobjedom Williama Henryja Harrisona.

John Quincy Adams bio je tek drugi američki predsjednik koji nije uspio osvojiti drugi mandat. To mu je na izborima uzeo Andrew Jackson 1828.

A prvi je bio njegov otac John Adams, jedan od osnivača SAD-a, i nasljednik Georgea Washingtona na mjestu predsjednika (1797-1801). Na izborima je Adamasa starijeg porazio Thomas Jefferson pa je time drugi američki predsjednik postao prvi sa samo jednim mandatom.

Komentiraj