Trump, tvrde Turci, radi na izručenju Gulena

epa

Američki predsjednik Donald Trump rekao je svojem turskom kolegi Tayyipu Erdoganu da Washington radi na izručenju muslimanskog klerika optuženog za organizaciju neuspjela državnog udara u Turskoj 2016., rekao je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Trump je u Argentini rekao Erdoganu da rade na izručenju Gulena i drugih osoba”, rekao je Cavusoglu na konferenciji u Dohi referirajući se na summit G20 u Argentini od 20. studenog do 1. prosinca.

Američko ministarstvo pravosuđa u petak je zanijekalo da je planiran dogovor o izručenju Erdoganovih protivnika, kako bi time utjecali na turskog predsjednika da popusti u istrazi o ubojstvu saudijskog novinara u Istanbulu.

NBC je prenio u četvrtak kako Trumpova administracija traži načine za izručenje Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za uključenost u propali državni udar iz 2016., kako bi umirili turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.

NBC navodi kako se time htjelo utjecati na Erdogana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Glasnogovornica američkog ministarstva pravosuđa Nicole Navas Oxman je u petak odbacila navode NBC-ja, rekavši da ministarstvo “nije uključeno niti zna za razgovore” povezane s izručenjem Gulena i smrću Khashoggija.

Poricanje je neouobičajeno za ministarstvo pravosuđa, koje obično ne komentira predmete koji se odnose na potencijalna izručenja.

Prema NBC-ju službenici Trumpove administracije usmjerili su ministarstvo pravosuđa i FBI da ponovo ispitaju turski zahtjev za Gulenovim izručenjem te su tražili od ministarstva domovinske sigurnosti informacije o Gulenovom pravnom statusu.

Službenik iz Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, također je odbacio navode NBC-ja u četvrtak.

Rekao je “da nije bio uključen u razgovore povezane s izručenjem Fethullaha Gulena i smrću Jamala Khashoggija”.

Komentiraj