Tomašević komentirao poskupljenje vode, otkrio tko nastupa na dočeku na Trgu bana Jelačića

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je sa svojim zamjenicima, Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec, održao redovnu konferenciju za medije.

Na otvorenju Adventa, rekao je Tomašević na početku, bilo je puno ljudi dodavši da je ponuda raznolika, a komentari gostiju dobri. Napomenuo je i da je zabilježeno dvostruko više noćenja od prosjeka.

Komentirajući zajedničko gledanje utakmica Svjetskog prvenstva u Zagrebu, rekao je: “S organizatorima manifestacija na Adventu pronašli smo rješenje za Europski trg, gdje je gledana utakmica između Hrvatske i Kanada. Vjerujemo da će tih lokacija biti sve više kako bude i rastao interes. Vjerojatno će nova lokacija biti na Strossmayerovom šetalištu.”

Najavio je i novogodišnji program. “Počet će u 7 sati s DJ-evima, a u 9 započinju neki od izvođača s A strane i The Voicea, potom slijedi nastup Pips, Chips & Videoclips i zadnji je koncert benda Nipplepeople”, rekao je.

“Otkad smo došli na vlast vidjeli ste da više od godinu dana nije poskupila niti jedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji. Međutim, dalje se to više ne može rješavati kroz uštede i nužna su poskupljenja”, rekao je Tomašević.

Što se tiče poskupljenja parkinga, rekao je da se zapravo samo izjednačavaju cijene garaža s nadzemnim parkingom te naveo da se radi ‘samo o poskupljenju od pet posto’.

Poručio je da će tri četvrtine sredstava od poskupljenja ići u investicije.

Tomašević je istaknuo da je vodoopskrbna mreža potpuno neadekvatna. “Imamo 3500 kilometara vodoopskrbne mreže. Imamo 2200 kilometara cijevi za odvodnju. Istovremeno, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. Od 1. siječnja se mijenja i regulatorni okvir prema kojem VIO kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, odsad će plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a”, rekao je i naglasio da se to radi kako bi sse stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu.

Istaknuo je da će uložiti 2 milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. “To su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove žičare. To će biti uloženo kako ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Komentiraj