Tomašević: “Svakako ću podržati da spomenik u Branimirovoj bude posvećen žrtvama ustaškog režima”

Kandidat za gradonačelnika Zagreba koalicije okupljene oko platforme Možemo! Tomislav Tomašević podržava prijedlog da spomenik žrtvama holokausta, koji se gradi kod Glavnog kolodvora u središtu Zagreba, bude posvećen žrtvama ustaškog režima.

Izvijestili su to za nacional.hr iz predizbornog Tomaševićeva tima, nakon što je Nacional u tiskanom izdanju i na portalu objavio tekst da su Tomašević i kandidat HDZ-a Davor Filipović dvojica od petoro kandidata koji nisu odgovorili na pitanje bi li prihvatili prijedlog manjinskih zajednica i nevladinih udruga da taj spomenik bude posvećen žrtvama ustaškog režima.

Tomašević i Filipović zaobišli vruće političko pitanje hoće li spomenik u Zagrebu biti posvećen žrtvama ustaškog terora

Činjenicu da na to pitanje nisu odgovorili ni nakon drugog poziva, koji smo poslali deset dana nakon prvoga, iz Tomaševićeva tima objasnili su tehničkom omaškom, a u odgovoru podsjećaju da je Lijevi blok u skupštini grada Zagreba, kojem je pripadao i Tomislav Tomašević, glasao protiv toga da spomenik bude posvećen svim “žrtvama holokausta”, odnosno šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu, bez podsjećanja na to tko je u Hrvatskoj provodio genocid nad Srbima, Židovima i Romima, te tko je u logorima masovno ubijao antifašiste.

Poznato je kako sam već ranije na sjednici zagrebačke gradske skupštine glasao protiv spomenika koji ne prihvaća odgovornost za žrtve ustaškog režima”, stoji u odgovoru Tomislava Tomaševića nacional.hr-u. “I tada smo glasali nakon  razgovora sa židovskim, romskim, srpskim i antifašističkim udrugama. Čini mi se kako je prijedlog udruga o postavljanju natpisa znak dobre volje koja od njih ponovno dolazi i nakon što je gradska uprava započela proces provedbe natječaja i predstavljanje rješenja koje je i rezultiralo skandalom i opravdanim nezadovoljstvom i razočaranjem. Svakako ću podržati njihovu inicijativu”, stoji u odgovoru Tomislava Tomaševića nacional.hr-u.

Prije nekoliko mjeseci, pred Glavnom poštom u Branimirovoj ulici u Zagrebu, tik do Glavnog kolodvora, počela je gradnja spomenika žrtvama holokausta, na temelju odluke koju je zagrebačka Gradska skupština usvojila 4. lipnja 2019, nakon što je na natječaju prihvaćeno oblikovno rješenje kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine.

Gradnja tog spomenika prerasla je u kontroverzu nakon što je Židovska općina Zagreb, nedugo nakon što je gradska skupština odlučila o gradnji, zatražila poništenje te “sramotne odluke”, jer smatra da se spomenikom u ovakvom obliku želi prikriti istina o stradanjima Židova u NDH. Prosvjedu ŽOZ-a pridružio se i Svjetski židovski kongres, koji je priopćio kako se gradnjom “spomenika za šest milijuna židovskih žrtava holokausta bezočno ignorira aktivna uloga Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme ustaškog režima u počinjenju tih zločina tijekom Drugog svjetskog rata.’

Kontroverza do danas nije razriješena, a spomenik se svejedno gradi, pa bi Zagreb mogao postati jedini grad u svijetu koji ima spomenik Židovima ubijenima u Drugom svjetskom ratu, kojemu se protivi lokalna židovska zajednica.

Predstavnici zajednica čiji su pripadnici bili najbrojnije žrtve ustaša i nacista ponudile su kompromisno rješenje, prema kojemu bi na postamentu spomenika trebalo postaviti natpis “Žrtvama ustaškog terora”, ispisan latinicom, ćirilicom te na jidišu i romskome, pismima i jezicima zajednica ustaških žrtava, kao i na engleskom jeziku. Prema odgovoru koji je Tomaševićev tim poslao nacional.hr-u, sadašnji izborni favorit Tomašević podržat će taj prijedlog, a podržava ga i SDP-ov gradonačelnički kandidat Joško Klisović, usprkos tome što je njegova stranka u lipnju 2019. glasala za prijedlog koji je trenutno na snazi.

Komentiraj