Teorije zavjere i lažne vijesti na kazališnim daskama ‘Kerempuha’

Redateljica Marina Pejnović 16. travnja vraća se u Satiričko kazalište ‘Kerempuh’ s autorskim projektom ‘Teorija zavjere’, koji se bavi mehanizmima teorija zavjere i potpadanja pod utjecajem lažnih vijesti predstavljenih kao ultimativne istine.

Redateljica praizvedbu predstave predstavlja u suradnji s dramaturzima i autorima teksta Filipom Jurjevićem i Marinom Lisjakom.

Pokušavajući detektirati mehanizme nastanka pojedinih teorija zavjere, ova nas predstava uvodi u svijet internetskih bespuća u kojima nezaustavljivo kolaju najrazličitije informacije. Dovoljno je tek nekoliko klikova da upadnemo u vrtlog ‘znanstveno dokazanih činjenica’, postanemo internetski aktivisti i lažni prosvjetitelji.

“Atmosfera orkestrirane proizvodnje straha koju živimo daje nam bezbroj razloga da počnemo stvarati vlastite istine. Teorije zavjere postale su prilično unosna valuta, jer čini se da je vrlo lako povjerovati u to da je svijet prije svega opasno mjesto, a da su neprijatelji svuda oko nas”, poručuju iz ‘Kerempuha’ te ističu da upravo predstava ‘Teorija zavjere’ postavlja pitanje da li je opasnost realna ili smo samo odlučili povjerovati u nju.

Riječ je o satiričnoj i lucidnoj analizi suvremene društvene zapletenosti u različite teorije zavjere koje pod krinkom ultimativne istine vješto skrivaju svoj istinski status fake newsa.

“Istražujući komični potencijal bezrezervnog povjerenja u očigledne besmislice, ova nam predstava ukazuje na istinsku zamku, zamku nekritičnog mišljenja koja zaista može biti opasna”, naglasili su.

U predstavi igraju Linda Begonja, Dražen Čuček, Josip Brakus, Matija Šakoronja te Bernard Tomić, koji se po prvi puta priključuje Kerempuhovom ansamblu.

Scenografiju potpisuje Marina Pejnović, kostimografiju Vedrana Rapić, glazbu Josip Maršić, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, oblikovatelj svjetla Ivan Štrok, a autor videa Deni Ključarić.

Komentiraj