Susreli se Plenković i Merkel: “Njemačka je oduvijek naša prijateljska država”

Premijer Andrej Plenković susreo se u srijedu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Banskim dvorima. Angela Merkel. Jedan je to u nizu bilateralnih susreta hrvatskog premijera koji je domaćin kongresa EPP-a koji se danas i sutra održava u zagrebačkoj Areni.

Plenković je njemačku kancelarku dočekao ispred zgrade Vlade s kišobranom.

“Danas smo, kako znate, održali bilateralni sastanak i razgovarali smo o odnosima između Hrvatske i Njemačke i dotaknuli ključne europske teme koje su posebno važne za obje zemlje budući da će Hrvatska presjedati EU-om u prvih 6 mjeseci 2020., a Njemačka u drugoj polovini 2020”, kazao je Plenković na zajedničkoj konferenciji.

“Njemačka je oduvijek naša prijateljska država, zemlja koja nas je podupirala u svim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima, naš glavni vanjskotrgovinski partner, jedna od glavnih zemalja za ulaganje u Hrvatsku, zemlja u kojoj živi veliki broj Hrvata i zemlja is koje nam svake godine dolazi velik broj turista”, dodao je predsjednik hrvatske Vlade.

“Naša je želja da s intenzivnim političkim dijalogom unaprjeđujemo gospodarsku suradnju ali i suradnju u svim drugim područjima. Što se europskih tema tiče – otvorili smo ono što je trenutačno najbitnije – sljedeća faza brexita nakon izbora Ujedinjenoj Kraljevini gdje ćemo ovisno o rezultatima odmah poduzimati korake u siječnju kada Hrvatska preuzima predsjedanje. Druga tema je višegodišnji financijski okvir, proračunski period od 7 godina, koji je izgledno da postane tema i našeg predsjedanja gdje je izuzetno važno da Njemačka i Hrvatska usuglašava stavove, da pokušamo pronaći zajednički nazivnik koliki će biti proračun, a zatim kolike će biti pojedine stavke”, poručio je.

Naglasio je kakpo je za Hrvatsku važno da Vlada vodi računa o kohezijskoj politici i o poljoprivrednoj politici, ali, kako kaže, žele naći odgovarajuća sredstva za izazove poput sigurnosti, klimatskih promjena, obrazovanja, razvojne politike ili pak vanjskih aktivnosti.

“Za Hrvatsku je posebno važno da do sastanka ba vrhu članica Unije i država jugoistoka Europe koji će biti u svibnju u Zagrebu, pronađemo rješenje za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ovu priliku iskoristio sam i da kancelarku Merkel upoznam s četiri ključne točke hrvatskog predsjedanja. Još jednom, puno hvala na posjetu”, izjavio je Plenković.

”Mislim da imamo slične prioritete što se tiče Europske unije – brexit i srednjoročno financijsko planiranje u kojem imamo različite interese koje moramo objediniti. Moramo imati podračun usmjeren ka budućnosti, što je važno i za Hrvatsku i za cijelu EU, a naročito pitanje migracija. Podupiremo nastojanje hrvatske Vlade oko sastanka s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, žao mi je što pristupne pregovore s njima nismo otvorili tijekom prošlog Vijeća”, rekla je Merkel.

Na pitanje novinara kada bi Hrvatska mogla ući u Schengen te što se može dogoditi po pitanju Albanije i Sjeverne Makedonije, premijer je rekao da ”nije realno da se na Vijeću odlučuje o hrvatskom ulasku u Schengen u vrijeme kada mi predsjedamo Unijom”. ”Što se tiče Albanije i Sjeverne Makedonije, mi ćemo dati sve od sebe da njihov proces približavanja EU ide dalje”, zaključio je Plenković.

Na pitanje o Schengenu odgovorila je i Merkel. ”Možemo reći da je Hrvatska puno toga učinila da bi ispunila preduvjete za pristup Schengenu. Komisija je to i pozitivno ocijenila. Još nismo stvorili završni stav o tome u parlamentu, ali ću skrenuti pozornost na to što je učinjeno. Odajem priznanje za sve što je učinjeno”, kazala je.

Nakon sastanka s Plenkovićem Merkel ide u Arenu, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK-a Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Završno će se sudionicima kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a iste večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Komentiraj