Gljive su koristan materijal u građevinarstvu i razgradnji otpada

Unsplash/Ivan Ignatovich

Šumske gljive i različiti biomaterijali su vrlo iskoristivi u građevinarstvu i gospodarenju otpadom.

Mlada tvrtka iz Londona surađuje s lokalnim zajednicama kako bi iskoristila moć prirode i biotehnologija u kretanju prema održivoj budućnosti. Osnivač Ehab Sayed naglašava kako su njihovi projekti naišli na dobar odaziv u lokalnim zajednicama i kod partnera te dobili financijska sredstva za daljnji razvoj.

Znanstvenici iz tvrtke koriste mogućnosti životnog ciklusa nekih vrsta šumskih gljiva kako bi stvorili izolacijske ploče za građevinarske potrebe. U početku se na hranjivi gel stavlja uzorak gljive te se on zatim presađuje. Gljive se uzgajaju u žitaricama te se dobiva biomaterijal, koji je dovoljno čvrst, postojan i pokazuje dobra termalna svojstva.

Zanimljivo je korištenje gljiva za razgradnju plastike i kompostiranje. Micelij rastvara čestice plastike brže, jer nema što drugo za “jesti” i širiti se dalje. Ističe se kako se uzgojeni uzorci lakše prilagođavaju i razvijaju enzime, koji zatim brže rastvaraju plastični materijal. Ovakva poduzimanja nastavljaju se na ranije spoznaje i istraživanja te su svakako dio modernog pozitivnog ekološkog impulsa.

Komentiraj