EPA/OLIVIER HOSLET

Stoltenberg kaže da nema novih signala iz Rusije oko INF-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak kako mu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije rekao ništa novo u pogledu neslaganja Zapada i Rusije oko sporazuma o nuklearnim projektilima kratkog i srednjega dometa (INF).

“Nema nikakvih novih signala ruske strane”, rekao je Stoltenberg koji se s Lavrovom susreo na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

SAD je početkom veljače objavio da će se 2. kolovoza povuči iz sporazuma iz 1987. ako ga Rusija ne prestane kršiti, optužba koju Moskva odbacuje.

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2000 kilometara. No, Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5500 kilometara.

Moskva bi trebala uništiti projektile želi li ispuniti američke zahtjeve, no zasad nema naznaka da je to spremna učiniti. Umjesto toga, prije tjedan dana objavila je da izlazi iz INF-a.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošli tjedan da bi želio održati pregovore radi sklapanja novog sporazuma o kontroli oružja.

Vjeruje se da ni SAD više nije zainteresiran za INF, budući da taj sporazum iz vremena Hladnog rata obvezuje SAD i Rusiju, no ne i nove sile poput Kine.

Komentiraj