Znanost
Decoration icon

Sputnjik 1

Sputnjik 1 bio je prvi umjetni satelit koji je obišao Zemlju

Autor:

Wikipedia/Public domain

Sputnjik 1 (ruski Спутник-1, u prijevodu suputnik 1) je bio prvi Zemljin umjetni satelit, prvi iz niza sovjetskih satelita Programa Sputnjik. Lansiran je 4. listopada 1957. iz današnjeg kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, u povodu Međunarodne geofizičke godine.

Dana 4. listopada 1957. godine kao prvi umjetni satelit obišao je Zemlju na visini od preko 900 kilometara. Sputnjik 1 djelo je ruskih znanstvenika na čelu s Leonidom I. Sedowom, a lansiran je uz pomoć rakete “Wostok”. Imao je promjer 580 mm i masu od 86,3 kg, a prepoznatljivost su mu osiguravale četiri produžene antene. Putanja je imala formu elipse, a obilazak oko Zemlje trajao je 96 minuta. Amerikanci su još krajem iste godine pokušali lansirati svoj satelit ali je misija završila nesretno, eksplozijom rakete “Jupiter”.

A 4. siječnja 1958. godine znameniti Sputnjik 1 uništen je pri padu iz orbite. Radilo se o prvom umjetnom satelitu lansiranom u orbitu oko Zemlje, u kojoj je proveo točno tri mjeseca. Naime, Sputnjik 1 lansiran je 4. listopada 1957. godine iz sovjetskog kozmodroma (svemirskog centra) kod današnjeg Bajkonura. Ta se svemirska luka danas nalazi u Kazahstanu, koji se u međuvremenu odvojio od SSSR-a kao nezavisna država. Za vrijeme boravka u orbiti Sputnjik 1 uspio je 1440 puta obići Zemlju, pri čemu je preletio čak oko 70 milijuna kilometara (riječ je o gotovo polovici udaljenosti od Zemlje do Sunca). Tijekom spomenutog višekratnog obilaženja Zemlje Sputnikju 1 brzina se pomalo smanjivala. Dakako, pri ulasku u atmosferu Sputnjik 1 većim je dijelom izgorio zbog visoke temperature koja se razvija pri sudaru s česticama zraka.

OZNAKE: Sputnjik 1

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.