NOVI SAZIV, NOVI REŽIM Zastupnici će u Saboru raditi četiri dana po 10 sati, ići će i na teren. Evo novih klubova

Autor:

16.04.2013., Zagreb - Raspravom o prijedlogu zakona o porezu na dodanu vrijednost nastavljena je  sjednica Sabora.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Sutra će se održati prva, konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskoga sabora. Danas je u Banskim dvorima održan još jedan sastanak HDZ i Domovinskog pokreta, a saznalo se i kako će izgledati novi klubovi zastupnika u ovom sazivu.

-Sutra, stoga, možemo očekivati izbor predsjednika i potpredsjednika Sabora te prisegu, javlja HRT.

Istovremeno je u završnoj fazi formiranje Vlade, a održan je novi sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a.

Dok u HDZ-u još uvijek ne otkrivaju imena svojih ministara, u DP-u otkrili su svoja tri kandidata za ministre. Demografiju bi trebao voditi Ivan Šipić, poljoprivredu Josip Dabro, a treći ministar, gospodarstva, je Ante Šušnjar, podsjeća HRT. DP će dobiti još jedno potpredsjedndičko mjesto, ali bez portfelja.

Mario Radić, podsjetimo, ranije je rekao da neće biti ni ministar, ni saborski zastupnik jer je svoj mandat stavio u mirovanje.

Sutra, odmah nakon što se Sabor konstituira, održat će se rasprava o Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave. Nova Vlada imat će nešto drugačije ustrojstvo, dva ministarstva više, a ako taj zakon sutra potpiše predsjednik Republike Zoran Milanović, Vlada bi u Saboru mogla biti izglasana već u petak, javlja HRT.

Novo zasjedanje Sabora donosi niz promjena, noviteta i odnosa u saborskim klubovima zastupnika.

Novi režim rada Sabora

Saborske klupe spremne su za 11. saziv, u kojem će zastupnici raditi – malo drukčije. Sjednice će trajati od 9.30 do 19.30. Tri tjedna radit će se po četiri dana, a svaki četvrti tjedan neće biti zasjedanja, nego će zastupnici raditi na terenu.

Nespojive dužnosti

Njih 35 već je dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja nespojivih dužnosti. Među njima je i HDZ-ov Damir Habijan, kojeg čeka sigurna ministarska pozicija.

“Ja bih rekao da je to stvar koja se tiče i pitanje koje se tiče stranke, vodstva stranke, dogovora između svih županijskih organizacija koje su u III. izbornoj jedinici, i Varaždinske i Krapinsko-zagorske i Međimurske, ali i dijela Zagrebačke. Prema tome, to prepuštam njima”, rekao je Habijan.

Novi HDZ-ov partner, Domovinski pokret, osnovat će svoj klub. Stranka računa na najmanje 12 članova.

“Ne mogu sada govoriti za kolegu Lackovića, on je izabran kao nezavisni zastupnik. Po svemu sudeći, bit će član našeg kluba. Do sada je dolazio redovito na naše interne sastanke. Prema tome, očekujem da će tako biti i sutra”, kazao je Stephen Bartulica.

No s Lackovićem razgovara Vesna Vučemilović, koja je nakon davanja potpisa Andreju Plenkoviću isključena iz Hrvatskih suverenista.

“Mislim da imamo dosta zajedničkih nekakvih dodirnih točaka, tako da već ćemo nešto organizirati. Nije to nešto što se mora napraviti isti tren. Ionako se Sabor seli. Mi smo do 15.7. gore na Gornjem gradu”, rekla je.

Novi klub: Raspudići s Fokusom

Dario Zurovec formira klub s Ninom Raspudićem i Marijom Selak Raspudić

Most će u novom klubu imati sedam zastupnika, jednog manje nego u prošlom. Osipanje u vlastitim redovima zbog odlaska Marije Selak Raspudić i Nine Raspudića Nikola Grmoja ne vidi kao problem u funkcioniranju kluba.

“Naravno da mi je žao, ali mi smo tu napravili sve da ih zadržimo, oni su odlučili ići tim smjerom i nadam se da ćemo, dakle, isto tako surađivati u ovom sazivu Sabora”, rekao je Grmoja.

Na Mariju Selak Raspudić i Ninu Raspudića sada može računati Dario Zurovec iz Fokusa, koji je potvrdio da će klub formirati s njima.

Najveći oporbeni klub

Najveći oporbeni klub bit će onaj SDP-ov, u kojem su već obavljene četiri zamjene. Prošli saziv, nakon raskola u stranci, SDP je završio s 13 zastupnika. Sada ih je 37, što znači da može računati i na više novca iz državnog proračuna.

“Mi smo u ovaj saziv ušli, dakle, kao daleko kao najjača, nažalost, oporbena stranka, ali i dalje, dakle, klub koji je tri i pol puta veći od prvog sljedećeg oporbenog”, ustvrdio je Arsen Bauk, javlja HRT.

Manje stranke osnivaju odvojene klubove

Iako su s SDP-om činili predizbornu koaliciju Rijeke pravde, manje će stranke činiti odvojene klubove. Primjerice, svoj će klub osnovati HSS, Dalija Orešković i GLAS.

“SDP će imati svoj klub od 37 zastupnika. To će biti jedna moćan oporbeni klub, a mislim da je puno operativnije i bolje kad ste unutar kluba da imate mogućnost nešto više i istupanja”, istaknula je Anka Mrak Taritaš.

Centar s Nezavisnom platformom Sjever

S Ankom Mrak-Taritaš ovaj put neće Centar, koji će formirati klub s Nezavisnom platformom Sjever.

Stranka Možemo! u svom je deseteročlanom klubu već obavila tri zamjene zbog nespojivih dužnosti.

“Tako da su Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec i, naravno, Luka Korlaet zamijenjeni sa zastupnicima koji su bili iza njih na listi”, rekla je koordinatorica Možemo! Sandra Benčić.

A prije novih saborskih sučeljavanja, sve počinje konstituiranjem. Među kandidatima za pet potpredsjednika Sabora su Željko Reiner, Furio Radin i Ivan Penava. Oporba ima pravo na dva preostala potpredsjednika, ali tek ih treba izabrati. Na čelu Sabora promjena ne bi trebalo biti – većinom glasova za predsjednika bi ponovno trebao biti izabran Gordan Jandroković.

RADIĆ NEĆE U VLADU! Penava: Naša tri ministra su Ivan Šipić, Josip Dabro i Ante Šušnjara

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.