IVAN ŠIPIĆ Bivši gradonačelnik Trilja s burze rada ulazi u Vladu. Evo tko je novi ministar demografije

Autor:

12.02.2019., Trilj - Gradonacelnik Trilja Ivan Sipic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Ivan Šipić, kojega je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava naveo kao budućeg ministra demografije, po struci je vjeroučitelj, trenutno na burzi rada.

Šipić je već bio saborski zastupnik i tri mandata gradonačelnik Trilja, ali kao član HDZ-a. Međutim, na prošlim lokalnim izborima razišao se sa strankom. Naime, dva mjeseca prije lokalnih izbora 2021. odlučio je napustiti HDZ. Tada je rekao da stranku napušta zbog sukoba u vrhu županijskog ogranka. Mediji su pisali da je u bio u sukobu s utjecajnim dalmatinskim HDZ-ovcem Antom Sanaderom.

Ranije, stranka ga nije ponovno izabrala za kandidata, iako je slovio kao jedan od najuspješnijih gradonačelnika, a Trilj je bio među šampionima po povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Šipić je aktivni protivnik ratificiranja Istanbulske konvencije i jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su u Saboru glasali protiv. Tvrdio da je će Istanbulska konvencija uvesti “rodnu ideologiju” u Hrvatsku.

Škoro im pjevao u Trilju

Zanimljivo, tijekom prošle izborne kapanje za predsjednika Republike Hrvatske, kada je kandidatkinja HDZ-a bila Kolinda Grabar-Kitarović, u Trilju je održan koncert njezina protukandidata Miroslava Škore, što se vjerojatno nije svidjelo vrhu HDZ-a.

Nakon izlaska iz HDZ-a na lokalne izbore išao je kao nezavisni kandidat i izgubio u drugom krugu. Na parlamentarne izbore je izašao na listi Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici. Bio je drugi na listi i ušao u Sabor.

Plan DP-a za demografiju

Demografija je, podsjetimo, bila jedna od glavnih tema kojima se DP bavio u kampanji. Neke od mjera koje su obećali provesti u svom programu su financijsko poticanje sklapanja braka, poticanje useljavanja potomaka Hrvata iz Južne Amerike, stimuliranje “majčinog odgojnog i kućnog posla”.

Promptna deratifikacija Istanbulske konvencije i “potpuni otklon od rodne ideologije” bi također potaknule demografski rast, smatraju u DP-u. U programu navode da žele zaustaviti “promidžbe promjene spola” i “prestanak aktivnosti u smjeru promjene spola.”

Inzistiraju da se u vrtićima, školama, sportskim i javnim objektima, pa čak i zatvorima odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije.

RADIĆ NEĆE U VLADU! Penava: Naša tri ministra su Ivan Šipić, Josip Dabro i Ante Šušnjara

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.