Nizozemska vlada nastoji dogovoriti obvezujući kompromis oko sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine uoči summita EU-a idući tjedan, rekao je u petak nizozemski premijer Mark Rutte.

Upozorio je, međutim, da će njegova vlada možda morati predložiti zakon o povlačenju nizozemske potpore tom sporazumu ako se rješenje ne pronađe.

“Radimo punom parom iza kulisa kako bismo pronašli obvezujuće rješenje za odbijanje sporazuma između EU-a i Ukrajine”, rekao je novinarima.

“To je složen proces i još nismo pronašli rješenje.”

Nizozemci su na referendumu u travnju glasovali protiv sporazuma EU-Ukrajina.

Rutte je u intervjuu za Financial Times objavljenom u petak rekao kako želi da na summitu EU-a idući četvrtak dobije “zakonski obvezujuća jamstva” kako bi se osiguralo da sporazum “ne uvodi jamstvo obrane” za Ukrajinu i da ne bude korak prema njezinu punopravnom članstvu u EU-u.

Nizozemska jedina još nije ratificirala sporazum s Ukrajinom, koji ima za cilj jačanje političkog dijaloga, gospodarske i trgovinske suradnje s tom zemljom.

Rutte je upozorio da bi Nizozemska mogla uskratiti potporu tom sporazumu ako se na summitu ne postigne dogovor.

“Ako se ne pronađe rješenje, idući ćemo petak donijeti odluku o podnošenju zakonskog prijedloga o istupanju” iz sporazuma, rekao je.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakA-1 LIGA: Cedevita uvjerljiva protiv Cibone
Sljedeći članakKONCERTI Sedam dana uživo
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.