EPA/CABALAR

Španjolska vlada ‘uvodi red’ u Kataloniji

U nastavku donosimo popis mjera koje je španjolska vlada u petak navečer počela uvoditi u Kataloniji nekoliko sati nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost pokrajine na sjeveroistoku.

– Raspuštanje katalonskog regionalnog parlamenta i sazivanje izbora u Kataloniji za 21. prosinca.

– Španjolska vlada je predložila Ustavnom sudu poništenje odluka donesenih u petak u katalonskom parlamentu gdje je izglasana nezavisnost.

– Otpuštanje predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika katalonske vlade Oriola Junquerasa i ostatka ‘ministara’ (consellers) katalonske vlade.

-Odabir španjolskih ministarstava kao organa koji će preuzeti dužnosti svakog od katalonskih ‘ministarstava’ (consellers)

– Zatvaranje ureda predsjednika i potpredsjednika katalonske vlade.

– Ukidanje Savjeta za nacionalnu tranziciju, tijela kojeg je osnovala katalonska vlada 2013. i čiji je zadatak savjetovanje u procesu osamostaljenja.

– Ukidanje Diplocata, tijela zaduženog za javnu diplomaciju Katalonije u svijetu.

– Ukidanje katalonskih delegacija u svijetu, poznatih kao “veleposlanstva” Katalonije, osim u Bruxellesu.

– Otpuštanje delegata katalonske vlade u Bruxellesu i Madridu.

– Otpuštanje generalnog tajnika odjela unutarnjih poslova i generalnog direktora katalonske autonomne policije.

Mjere, koje nisu nikada korištene od kada je prije 39 godina uvedena demokracija u Španjolsku, najavio je premijer Mariano Rajoy u Madridu. One proizlaze iz članka 155. španjolskog ustava te ih središnja vlada može primijeniti kada neka od 17 autonomnih pokrajina odbija primijeniti odredbe ustava donesenog 1978.

Komentiraj