Južnokorejski istražitelji u srijedu su pretraživali urede Nacionalne službe mirovinskih fondova (NPS)  u okviru velikog korupcijskog skandala koji je pogodio konglomerate poput Samsunga te izazvao opoziv predsjednice Park Geun-Hye.

Skupina nezavisnih istražitelja nastoji saznati je li južnokorejski div kupio osobu od povjerenja predsjednice Park, Choi Soon-Sil, u zamjenu za zeleno svjetlo vlade kontroverznom spajanju dviju njegovih podružnica. Choi se sudi za iznudu i zloporabu položaja. Također je optužena da je koristila svoj utjecaj na predsjednicu kako bi kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac potom koristila za osobne potrebe.

Skupinu sastavljenu od bivših tužitelja, policajaca, sudaca i odvjetnika imenovali su zastupnici, a nedavno su preuzeli zadatak od sudskih istražitelja.

Istražitelji su priopćili i da su zatražili uhidbeni nalog protiv kćeri Choi, Jeong Yu-Ra, koja se nalazi u Europi. Jeong je optužena da je dala mito kako bi dobila željeno mjesto na sveučilištu u Seulu.

Spajanje u 2015. Cheil Industries i C&T smatrano je ključnom etapom kako bi se zajamčio prijenos vlasti na čelu tvrtke, u korist vjerojatnog nasljednika Lee Jae-Yong. No, nezanemariv broj dioničara C&T usprotivio se snažno tom spajanju pod vodstvom američkog fonda Elliott. On je dao na znanje da operacija potcjenjuje vrijednost tvrtke na štetu dioničara.

Spajanje je izglasala Nacionalna služba mirovinskih fondova (NPS) Seula, važan dioničar Samsunga.

Istražitelji su pretraživali desetak mjesta, urede NPS-a ali i ministarstvo zdravstva, javila je novinska agencija Yonhap.

NPS upravlja s 434 milijardi eura što je treći mirovinski fond na svijetu.

Zastupnici južnokorejskog parlamenta izglasali su početkom mjeseca opoziv predsjednice Park, što je posljedica njezine umiješanosti u korupcijske skandale nakon čijeg otkrića su se pojavili pritisci da odstupi. Njezine ovlasti prebačene su na premijera dok Ustavni sud Južne Koreje, koji za to ima 180 dana, ne donese odluku hoće li formalno smijeniti predsjednicu s vlasti ili će joj vratiti ovlasti.

Ona će za to vrijeme ostati formalno predsjednica države ali bez izvršnih ovlasti.

Komentiraj