SLOVENSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA: Pričest na ruku, bez davanja mira i križanja blagoslovljenom vodom

Slovenska biskupska konferencija pripremila je upute za svećenike i vjernike u svrhu sprječavanje širenja koronavirusa.

Njihove upute odnose se na vjerske obrede, susrete i druge oblike okupljanja vjernika. U uputama se navodi da za sve katolike vrijede opća pravila za sprječavanje zaraze virusom objavljena na mrežnoj stranici Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Prema naputcima slovenskih biskupa u crkvama i kod bogoslužja svećenici trebaju isprazniti škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkve. Vjernici prilikom ulaska u crkvu trebaju se s poštovanjem prekrižiti i kleknuti, što će nadomjestiti križanje blagoslovljenom vodom. Pri davanju mira svećenici i vjernici neka se ne rukuju. Vjernici se mole da pričest primaju samo na ruku. Duhovnici u bolnicama i oni koji pastoriziraju domove za starije i slične ustanove moraju poštivati njihova pravila za sprječavanje zaraze.

Naglasili su kako će, u slučaju većeg širenja virusa Slovenska biskupska konferencija dati novce upute.

“Svećenici i ostali pastoralni djelatnici pozvani su upute biskupa objaviti u župnim listićima, oglasnim pločama i na mrežnim stranicama župa kako bi se pomoglo u sprječavanju širenja zaraze virusom. Preventivne mjere su na snazi do njihova opoziva”, objavljeno je na službenoj stranici Slovenske biskupske konferencije.

Komentiraj