FOTO: SLAVONSKI BANOVAC Turistički sajam u Gradu Pakracu imao je odličan odjek

facebook.com

Očuvanje slavonskih običaja, gastronomije, rukotvorina, starih obrta i poljoprivrednih aktivnosti, kao i podsjećanje na bogatu povijest ovog dijela Hrvatske, temeljni je zadatak Slavonskog banovca – najvećeg kontinentalnog turističkog i gastronomskog sajma, koji se po deveti puta održao u Gradu Pakracu.

Slavonski banovac iznimna je manifestacija na kojoj se može u punom smislu riječi doživjeti sve sadržaje Pakraca, upoznati tradicionalnu kuhinju kraja, ali i Slavonije, otkriti zašto je danas Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj po razvoju poduzetništva, ali i kontinentalnog turizma.

“Iduće godine u Gradu Pakracu se obilježava 200 godina obrtništva, što dovoljno govori koliko je duboka i sadržajna tradicija ovog kraja u razvoju vlastitih poslovnih projekata. Raduje me i činjenica da u gradu koji broji 8 400 žitelja imamo nešto manje od 400 nezaposlenih”, izjavila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Gledajući na nedavnu prošlost, oko 4 500 stambenih objekata stradalo je u Pakracu tijekom Domovinskog rata, zabilježena je golema izravna šteta i šteta u gospodarskim djelatnostima, no Pakrac je krenuo prema izgradnji modernog grada nošen brojnim poslovnim projektima u poduzetništvu i obrtima.

“U Pakracu, ali i Slavoniji dominiraju tradicijski obrti, veliki dio njih oslonjen je na poljoprivredu, proizvodnju hrane u prvom redu. Mi imamo plodne oranice i veliki potencijal za razvoj eko poljoprivrede, što je naš sajam također pokazao. Želja nam je da Slavonski Banovac postane adresa svih zainteresiranih posjetitelja u potrazi za odličnom gastro ponudom, autohtonim slavonskim proizvodima te tradicijskim sadržajima”, dodala je gradonačelnica Pakraca.

Slavonski banovac poznati je sajam u kontinentalnoj Hrvatskoj, a ove godine okupio je čak 104 izlagača iz osam županija.

Komentiraj