Slab odaziv na izborima u Splitu, glasalo 16 tisuća građana manje

Na nedjeljnim prijevremenim izborima u Splitu je na birališta do 16,30 sati izašlo 27,468 glasača ili njih 21,74 posto, što je 12 posto manje u usporedbi s lanjskim redovitim izborima, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na lanjskim redovnim izborima u Splitu je do 16,30 sati glasovalo 44,04 glasača ili njih 33,67 posto.

Splićani na izborima biraju gradonačelnika između devet kandidata, a 31 gradskog vijećnika izabrat će iz 11 kandidacijskih lista. Glasači mogu glasati na 163 glasačka mjesta.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Za gradonačelnika su se kandidirali Zoran Đogaš, nezavisni kandidat HDZ/HSS, nezavisni Ante Franić, HGS- ov Željko Kerum, Mostov Josip Markotić, SDP-ov Davor Matijević, Ivica Puljak iz Centra, Kristina Vidan iz Pametno za Split i Dalmaciju, Tamara Visković iz Možemo!/Nova ljevica, te Aris Zlodre iz Domovinskog pokreta, HDS- a, HS- a i HSP- a.

Za Gradsko vijeće natječu se lista Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, lista grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS- a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU, te liste HGS.

Komentiraj