Vodeća bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) u utorak je civilizacijskim sunovratom ocijenila odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu negatoru genocida i pokloniku Slobodana Miloševića navodeći da je od njega gori samo Emir Kusturicu budući je kako tvrde u proteklom ratu ‘izdao narod i vjeru’ u vremenu genocida nad Bošnjacima.

“Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog odbora, kojim se svrstao na stranu negatora genocida”, priopćeno je iz Stranke SDA.

Priopćenje kaže kako se Handke ‘stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet’.
“Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju europskog humanizma”, istaknuto je u priopćenju.
U njegovu obranu stao je bosanskohercegovački i srbijanski redatelj Emir Kusturica za kojega su naveli kako je izdao vlastiti narod i vjeru.
“Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, susjede, prijatelje, vjeru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima”, navodi SDA.

Navode kako je Kusturica iz Beograda promatrao rušenje tisuće džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc-logora, masovna silovanja i pokolje desetina tisuća nevinih muslimana.
“Izdaju je u tim crnim vremenima zakitio i promjenom vjere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići s moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju”, stoji u priopćenju.
U utorak je u Stockholmu uručeno priznanje za književnost Peteru Handkeu, a pred Kraljevskom akademijom organizirani su prosvjedi protiv te odluke zbog toga što je ovaj austrijski književnik tijekom rata podupirao Slobodana Miloševića i negirao genocid u Srebrenici.