Savjetnik premijera: “Zbog interesa javnosti i Sabora objavili smo sažetak Plana oporavka”

Posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić izjavio je za N1 kako je sažetak Nacionalnog plana oporavka i otpornosti saborskim zastupnicima dostavljen “zbog interesa javnosti i Sabora”.

Upitan je li bilo neozbiljno što je na sjedinici Sabora pokazivao snop od 700 stranica Nacionalnog plana, Savić odgovara: “Ne vidim što bi bilo neozbiljno, kad imamo situaciju da se dokument još uvijek radi. On će biti u cijelosti objavljen kad bude gotov. Zbog interesa javnosti i Sabora odlučili smo objaviti sažetak. Unatoč tome trudu, malo koja je replika bila o sadržaju plana. Bilo je evidentno u tim replikama da nitko nije pročitao ni sažetak koji je objavljen”.

Savić kaže kako su se u Saboru čule kritike, ali ne i prijedlozi. “Pogotovo ne prijedlozi temeljeni na analizi onoga što stoji u sažetku. U planu se progovara o gospodarstvu kao cjelini. Naravno da privatni sektor tu ima svoj interes. Gotovo sav iznos bilo posredno, bilo neposredno završit će u privatnom sektoru”, dodajući da se u dosadašnjem radu na izradi plana vodila briga o gospodarstvu.

Savić je pojasnio i kako sve te stavke iz plana zapravo moraju pratiti reforme. “Ovaj mehanizam nije popis investicijskih potreba jedne države. Reforme iz raznih područja se moraju predložiti i provoditi i temeljem tih reformi nam se spuštaju investicije. Provedba reformi i investicija iz ovog plana je dozvoljena do sredine 2026. godine”, rekao je.

Plan je, kaže Savić, do kraja mjeseca poslati Nacionalni plan na zadnje konzultacije Europskoj komisiji. “Kada pošaljemo i iskomuniciramo zadnje detalje, onda Europska komisija ima dva mjeseca da nam potvrdi plan, onda dokument ide na Europsko vijeće i nakon potvrde plana smo u mogućnosti tražiti avansna sredstva. Ono što je bitno, nama koncept plana i podjela na bitne elemenete – taj nam je dio stabilan. To je vrlo zahtjevni mehanizam ne samo za nas, nego i za druge države članice Europske unije”, kazao je Savić.

Komentiraj