Sa(n)jam knjige u Istri: Predstavljeni finalisti Nagrade Fric

Na 27. Sa(n)jam knjige u Istri u sklopu programa ‘40 godina od Fricovog odlaska‘ kojim se podsjetilo na obljetnicu Krležine smrti, u četvrtak su predstavljeni finalisti Književne nagrade Fric.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija je Jagna Pogačnik, a ostali su članovi Tomislav Brlek, Dubravka Vrgoč, Igor Vikić, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen i Čedo Prodanović.

U uži su izbor ušli sljedeći naslovi: Magdalena Blažević: Svetkovina (Fraktura), Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri (Hermes), Zoran Ferić: Putujuće kazalište (V.B.Z), Korana Serdarević: Gušterov rep (Fraktura), Damir Uzunović: Ja sam (Buybook), Ivan Vidak: Radio Siga (Sandorf).

Među nominiranima su dvije zbirke priča, Magdalene Blažević i Korane Serdarević i četiri romana. „Svetkovina“ Magdalene Blažević je i jedini prvijenac u užem izboru.

Opsegom od više od 400 stranica odskaču Ferićev roman „Putujuće kazalište“ koji je obiteljska saga, dok bi Uzunovićev roman „Ja sam“, kao što mu ime kaže, bio svojevrsna trijada o identitetu, autofikcija.

Tri nominirane knjige već su nagrađene. Ivana Bodrožić je za „Sinove, kćeri“ dobila regionalnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman, Zoran Ferić nagradu K. Š. Gjalski za najbolju proznu knjigu koju dodjeljuje DHK, a „Radio Siga“ Ivana Vidaka je nagrađena nagradom Iso Velikanović koju se dodjeljuje za književni rad vojvođanskih Hrvata u bijenalnom razdoblju, za 2018-20 godinu. Zanimljivo je da je i broj autora i autorica u užem izboru jednak, tri dame i tri gospodina konkuriraju za novog Frica.

Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom, a ovogodišnji pobjednik bit će proglašen u Hrvatskom narodnom Kazalištu u drugoj polovici siječnja 2022. godine.

Komentiraj