Ruski analitičar iznenadio na Putinovoj televiziji: “Gotovo cijeli svijet je protiv nas. Situacija će se samo pogoršati”

Ruski vojni analitičar i umirovljeni pukovnik Mihajl Hodarjonok u ponedjeljak je gostovao na državnoj televiziji gdje je analizirao rusku invaziju na Ukrajinu. Poručio je da ruska izvješća ne svjedoče o pravom stanju jer je, kako je rekao, riječ samo o pojedinačnim slučajevima. Smatra da je situacija drugačija te da su Ukrajinci visoko motivirani i spremni umrijeti za svoju zemlju.

Hodarjonok je i posljednjih dana iznosio iskrene procjene rata u Ukrajini, a u ponedjeljak je iznenadio tvrdnjom da će se stvari za Rusiju ‘samo pogoršati’. Konstatirao je i da je ‘Rusija geopolitički potpuno izolirana’ te da cijela situacija ‘nije normalna’.

Izvještaje o demoraliziranim ukrajinskim vojnicima, rekao je ovaj analitičar, nazvao je ‘blago rečeno’ neistinitima. Radi se, dodao je, o pojedinačnim slučajevima te poručio da se treba sagledati šira slika.

Naglasio je da ukrajinska vojska može mobilizirati milijun ljudi te da će ih uskoro moći opremiti modernim oružjem i opremom nakon što dobiju dodatna sredstva pomoći iz SAD-a i Europe. “Moramo tih milijun ukrajinskih vojnika tretirati kao stvarnost u bliskoj budućnosti. O tome moramo razmišljati u strateškim procjenama, da će se situacija za nas u tom pogledu očito pogoršati”, rekao je.

Voditeljica emisije Olga Skabejeva pitala je koliko će profesionalnih vojnika biti u toj vojsci, a on joj je odgovorio da da razinu profesionalnosti u bilo kojoj vojsci ne određuje regrutiranje ročnika nego razina osposobljenosti tih trupa te njihov moral i spremnost da proliju krv za domovinu.

“Pobjedu na bojištu odlučuje visoki moral trupa koje prolijevaju krv za ono za što su se spremni boriti”, poručio je. Također je rekao da se protivi zveckanju oružja nakon odluke Finske da se pridruži NATO-u jer je ‘glavni nedostatak ruske vojno-političke pozicije u tome što je u potpunoj geopolitičkoj izolaciji’.

“Koliko god to Rusima bilo teško priznati, gotovo cijeli svijet je protiv nas”, rekao je i zaključio: “Ne može se na situaciju gledati kao normalnu kad je protiv nas koalicija od 42 zemlje i kad su naši vojno-politički i vojno-tehnički resursi ograničeni. Situacija nije normalna i moramo je razriješiti”

Komentiraj