Roditelji zabrinuti: Zašto 78 zagrebačkih škola nije statički pregledano poslije potresa 29. prosinca?

Zašto neke zagrebačke škole nisu statički pregledane nakon potresa 29. prosinca, pitaju zabrinuti roditelji. Nadležni odgovaraju kako na tim školama “nije evidentirana baš nikakva šteta”, pa uvjeravaju da su “zagrebačke škole i vrtići sigurni za boravak i rad”. Kontroverza međutim ostaje: kako se može znati da “nije evidentirana šteta”, ako nije obavljen statički pregled?

Nacional.hr dobio je prepisku predstavnika roditelja zagrebačke osnovne škole Ivana Meštrovića s ravnateljem Milivojem Magerlom. U pismu poslanom 12. siječnja, Dragica Ličko, predstavnica roditelja jednoga od viših razreda, pitala je ravnatelja je li škola statički pregledana nakon potresa 29. prosinca.

“Nitko od statičara ovaj put, niti od gradskih službi nije pregledao zgradu. Nas su samo tražili obavijest o eventualnoj šteti, koje nije bilo. Pregledali smo ju sami i nema nikakvih oštećenja. Sam sam bio u školi za vrijeme tog potresa i zgrada se pokazala sigurnom”, istog je dana ravnatelj odgovorio roditeljima.

U izjavi za nacional.hr, Dragica Ličko ustvrdila je kako je “ravnatelj napravio ono što bi svatko od nas kod svoje kuće napravio, a i postupio je kako su mu naložili iz gradskog Ureda za obrazovanje. Roditelji, međutim, misle kako je neozbiljno da gradski ured takvu odgovornost prebacuje na ravnatelje, da oni, koji nisu stručni za preglede zgrada nakon potresa, preuzimaju odgovornost za sigurnost škole u kojoj boravi 400 ili 500 učenika”.

“Ravnatelj nije ništa kriv. Ali, neozbiljno je da Grad ne pošalje statičare u sve škole, jer je potres bio razoran. Roditelji bi voljeli da se na školama napravi detaljniji pregled. Jako nam je važno da iza zelene naljepnice o upotrebljivosti zgrade stoji statičar, stručnjak koji je, imenom i prezimenom, potvrdio da je škola sigurna, a ne da to čine nestručni ravnatelji”, kazala je Ličko za nacional.hr.

Ravnatelj škole Milivoj Magerl potvrdio je za nacional.hr kako statičari nisu pregledali zgradu poslije potresa 29. prosinca, ali i ustvrdio kako za tim “nije bilo potrebe”. “Problem je možda u širem središtu Zagreba, ali kod nas, na Jarunu, nije se dogodilo doslovno ništa. Bio sam u školi taj dan, treslo je, ali u mom uredu samo se jedan stol pomaknuo za tri centimetra. Nije bilo smisla statički pregledavati zgradu. Ona je već pregledana nakon potresa u ožujku prošle godine, i statički je sve bilo u redu, a i oštećenja su bila uistinu mala: pala je jedna kocka sa spuštenog stropa u blagovaonici, i to smo brzo popravili”, tvrdi Magerl. “Poručujem roditeljima da je škola sigurna”, zaključio je Magerl.

Istu poruku upućuju i iz Ureda za obrazovanje grada Zagreba, premda potvrđuju da je, nakon potresa 29. prosinca, statički pregledan samo dio škola u glavnom gradu. “Zagrebačke škole i vrtići sigurni su za boravak djece i redovni odgojno-obrazovni rad”, navodi se u odgovoru koji je za nacional.hr potpisao pročelnik Ureda za obrazovanje grada Zagreba Ivica Lovrić.

Lovrić je naveo kako je u potresu 22. ožujka 2020. “oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata Grada Zagreba”, dodajući kako su nakon tog potresa “statički pregledani svi odgojno-obrazovni objekti”.

“Do 1. rujna 2020, od 175 oštećenih objekata obnovljeno je njih 161, a završetak obnove 162. objekta očekuje se u narednih nekoliko dana. Od 13 preostalih objekata – pet osnovnih škola, pet srednjih, dvije plesne škole te jedan učenički dom – na 11 obnova traje, a za preostala dva objekta u tijeku je postupak javne nabave za izbor izvođača radova, u osnovnoj školi Bukovac, te za odabir projektanta, u Umjetničkoj plesnoj
školi Silvije Hercigonje”, navodi se u odgovoru Ureda za obrazovanje.

U uredu naglašavaju kako je “obnova spomenutog 161 objekta provedena sukladno pozitivnim zakonskim propisima i uputama statičara, po svim pravilima struke”. Tvrde također kako “nijedan od tih objekata u naknadnim podrhtavanjima tla, uključujući potrese 28. i 29. prosinca, nije pretrpio oštećenja, što je najbolji dokaz kvaliteti obnove i sigurnosti odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba”.

“Odmah nakon potresa 28. i 29. prosinca s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije, inženjeri Gradskog ureda za obrazovanje, u pratnji ovlaštenih statičara, zaputili su se u statički pregled odgojno-obrazovnih objekata Grada Zagreba”, tvrde u Uredu. Ali tu nastaje nerazriješena kontroverza: “Statički pregled bavljen je na 97 odgojno-obrazovnih objekata, obzirom da na ostalim objektima, uključujući Osnovnu školu Ivana Meštrovića, nije evidentirana baš nikakva šteta. Ističemo kako su ovlašteni statičari značajniju štetu utvrdili na samo 2 objekta – Područnoj školi Osnovne škole Brezovica u Donjem Dragonošcu te Područnoj školi Osnovne škole Kustošija u Gornjoj Kustošiji”.

Dakle, 78 zagrebačkih škola nije statički pregledano nakon potresa 28.  i 29. prosinca. Usprkos tome, u Uredu za obrazovanje tvrde ovako: “Sigurnost djece, učenika i zaposlenika škola i vrtića, kao i svih drugih građana, apsolutni je prioritet Grada Zagreba. Slijedom navedenog, ističemo kako su zagrebačke škole i vrtići sigurni za boravak djece i redovni odgojno-obrazovni rad”, zaključuje se u odgovoru koji je za nacional.hr potpisao pročelnik Ureda za obrazovanje grada Zagreba Ivica Lovrić.

Pitanje je, međutim, hoće li taj odgovor utješiti zabrinute roditelje školaraca čije školske zgrade – njih 78 – nisu statički pregledane poslije potresa 29. prosinca. “Roditelji su u strahu, koji jako utječe na sve. Pregled statičara sigurno bi smanjio taj strah. Roditelji ne znaju što da čine: svi žele nastavu licem u lice, ali boje se novog potresa, pa oklijevaju djecu poslati u školu. Od ravnatelja smo tražili i psihološku pomoć za djecu, kao i vježbe evakuacije. Voljela bih da smo kao u Japanu, da djeca u svakom trenutku znaju što trebaju napraviti i kako se trebaju ponašati. Pogodila su nas dva jaka potresa. Na svima nama ostavila su veliki trag”, kazala je za nacional.hr predstavnica roditelja Dragica Ličko.

Komentiraj