Rijetki kafići upalili aparate za kavu nakon popuštanja: “Nama treba coffee to stay”

Autor:

15.02.2021., Sibenik - Popustanjem mjera stozera otvoreni su samo rijetki kafici u Sibeniku koji ce prodavati kavu za van. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon dva i pol mjeseca restriktivnih mjera, ugostitelji su od ponedjeljka dobili ‘zeleno svjetlo’ za prodaju kave i ostalih pića za van. No, mnogi su aparati za kavu u ugostiteljskim objektima ostali ugašeni.

Mali broj kafića otvorio je svoja vrata u Zagrebu. Na Trešnjevci rade uglavnom manji kafići. Ugostitelji ne vide kako će ovo funkcionirati jer, kaže konobarica s Trešnjevke, gosti imaju svoje rituale za kavu. “Otvorili smo u sedam ujutro i do osam nam je došao samo jedan gost i to “stalna mušterija”. Ne vidim kako će ove mjere funkcionirati za nas”, kazala je, kako prenose 24sata.

Osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju se zadržavati na terasama kafića ili ispred njih. Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje ispred čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra te koristiti maske. Na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

“Stvar je u neisplativosti. Ljudi na aparatu kavu uzmu za 3 ili 4 kune, a kako se terase ne smiju otvarati niti se smije ulaziti u objekt, ljudi neće davati 10 ili 12 kuna za kavu iz kafića kad ju mogu uzeti drugdje, sjesti na klupu ili s kavom u ruci prošetati. Uz takve mjere ne može im se pružiti cijeli doživljaj ispijanja kave, doživljaja nema. Ne smije se zadržavati, nema glazbe, usluge konobara, cijena sve to ne pruža”, kazao je za Dnevnik.hr Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba Dražen Biljan, prema informacijama kojima raspolaže, kaže kako će tek polovica zagrebačkih ugostitelja krenuti s ponudom ”za van”. Ugostitelji, dodaje, ovo ne vide kao popuštanje mjera nego samo kao izjednačavanje kriterija da su konačno ugostitelji nakon opetovanog traženja dobili ispravljanje nepravde – da mogu i oni spravljati coffee to go.

“Kolege koje kreću s tim to rade iz nekog psihološkog momenta, da probude djelatnike, lokale, očekujući čim prije otvaranje kako treba. Osobno imam tri bara i nisam ih otvarao. Kad sam sve brojke stavio na papir – ne isplati mi se. Bolje mi je ostati zatvoren. Jer tko će u kafiću uzimati recimo, pivo ili sok za van, kad na kiosku to isto može uzeti upola jeftinije”, kaže Biljan i dodaje da su oni ugostitelji a ne trgovci. No ovo je, ističe, trgovačka mjera.

“Postajem trgovac u nelojalnoj konkurenciji. Nama treba coffee to stay. Kava je doživljaj, da se sjedne uz kavicu, druži, jada, veseli. Ovo je uništavanje ugostiteljstva”, poručio je.

Ublažavanje epidemioloških mjera: Kafići poslužuju pića i napitke za ‘van’, otvaraju se teretane

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.