Saša Zinaja

PUSIĆ O PLENKOVIĆEVOM GOVORU “Kontraproduktivn, nediplomatski, kompletno pogrešno intoniran”

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je za N1 televiziju komentirala jučerašnji govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, nakon kojeg je slovenski premijer Miro Cerar otkazao posjet Zagrebu.

“Mislim da je govor premijera Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a bio apsolutno kontraproduktivan, nediplomatski i kompletno pogrešno intoniran i smanjio nam je šanse da na jedan civiliziran način riješimo naš prijepor sa Slovenijom”, rekla je Pusić dodajući kako su šanse za rješavanje i dalje dobre, ali da je Plenkovićev govor bio apsolutno štetan.

“Opća skupština UN-a nije mjesto na kojem se na takav način govori, to je posao za pravu diplomaciju, tihu diplomaciju na čemu se tu trebalo raditi i ovome su nam šanse smanjene. Ja sam zaista vrlo iznenađena i razočarana s tim”, poručila je Pusić. Cerarovo otkazivanje dolaska u Zagreb Pusić smatra očekivanim.

“Pokušajte se staviti u njegovu situaciju. Vrlo teško je mogao nakon takvog nastupa dalje inzistirati unutar slovenske političke situacije, gdje ga mnogi napadaju što je uopće pristao na tu vrstu razgovara. Da nije bilo tog govora, Cerar ne bi odustao. On je bio spreman izdržati taj pritisask i sudjelovati u tim razgovorima. Ovo je posao korak po korak, ali ovo je definitivno jedan korak unatrag”, zaključila je bivša ministrica.

Komentiraj