PUCCINI U ZAJCU Premijera opere “La boheme” u Rijeci

hina

Opera Giacoma Puccinija “La boheme” premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Ville Matvejeffa, a u glavnim ulogama nastupili su Anamarija Knego i Aljaž Farasin.

Uz njih nastupili su Vanja Zelčić, Robert Kolar, Dario Bercich, Luka Ortar, Sergej Kiselev, Davor Lešić, Darko Matijašević, Saša Matovina i Nikola Nedić.

Opera „La boheme“ oslikava život siromašnih umjetnika i kreativaca u Parizu u 19. stoljeću, a vrijeme radnje se može seliti i u druga razdoblja, što dokazuju brojne izvedbe širom svijeta.

Praizvedena je 1896. godine u Torinu, po libretu Luigija Illice Giuseppea Giacosa temeljenom na romanu „Prizori iz života boema“ Henrija Murgera. U Rijeci je prvi put postavljena nakon samo dvije godine, 1898. U tadašnjem Narodnom kazalištu premijerno je izvedena 1949. i 1975. a potom čak šest puta obnavljana.

U režiji uglednog redatelja Fabrizija Melana, težište je na psihološkim karatkeristika likova i njihovu odnosu. Melano dulje od 40 godina surađuje s vodećim svjetskim opernim kućama i režira u Metropolitan Operi od 1969. godine te tamo postavlja 21 operu.

U riječkoj izvebi sudjelovali su orkestar i zbor Opere, članovi ansambla Hrvatske drame i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te Dječji zbor „Kap”. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, scenograf Fabrizio Melano, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Komentiraj