Program Erasmus+, kao i ostali programi Europske unije (EU), imaju velik utjecaj na Hrvatsku i mijenjaju nas na bolje, ustvrdila je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović u ponedjeljak na svečanosti obilježavanja 30. rođendana programa Erasmus+ i deset godina rada Agencije za mobilnost.

Ravnateljica Gladović rekla je kako je ova godina doista posebna za agenciju koja proslavlja dva rođendana – 30. programa Erasmus i deset godina svoga rada. Istaknula je kako je ponosna što je upravo agenciji povjerena tako velika odgovornost za provedbu tri programa u prvome desetljeću rada, a to su, podsjetila je, Program za cjeloživotno učenje, program Mladi na djelu i Erasmus+.

Agencija ugovorila za projekte gotovo 98 posto raspoloživoga proračunskog novca

Agencija je, istaknula je Gladović, u dosadašnjem radu za projekte ugovorila gotovo sto posto rasoloživoga novca. Tako je, izvijestila je, do sada Agencija ugovorila više od 90 milijuna eura za svoje inovativne i kvalitetne projekte, a od toga iznosa više od 60 milijuna eura za projekte u programu Erasmus+.

U ovome ciklusu programa Erasmus+, odnosno od 2014.  kada je Erasmus ‘prerastao’ u Erasmus+, do danas  Agencija je za programe ugovorila gotovo 98 posto ukupno raspoloživoga proračunskog novca.

“Program Erasmus+ i drugi programi EU imaju velik utjecaj na Hrvatsku i sve nas mijenjaju na bolje jer u njima sudjeluju studenti učenici, odgajatelji, administrativno osoblje, mladi i oni stariji, odnosno svi koji se žele osobno razvijati i usavršavati”, rekla je Gladović.

Do sada je iz Hrvatske u programima sudjelovalo 70 tisuća hrvatskih građana, a njih 40 tisuća dobilo je financijsku potporu za sudjelovanje u tom programima, dodala je ravnateljica Agencije.

Pozitivni primjeri u Hrvatskoj

Gladović je spomenula i neke pozitivne primjere iz Hrvatske koji su izravni rezultat sudjelovanja hrvatskih institucija u programu Erasmus+ u kojemu je pak do sada sudjelovalo osam ustanova za predškolski odgoj, 69 osnovnoškolskih ustanova, 125 srednjoškolskih ustanova, 48 visokih učilišta s kojih je u akademskoj mobilnosti sudjelovalo 9370 studenata. Među njima su i zagrebački osnovnoškolci koji su stekli nove ekološke i digitalne kompetencije, lokalna zajednica u Varaždinskoj županiji stekla je nove životne vještine, a u Dalmaciji je razvijen projekt on-line učenja stranih jezika što osobito koriste otočani.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics uručio je priznanja hrvatskim studenticama i studentima s više hrvatskih visokih učilišta za njihovo uspješno sudjelovanje u programu Erasmus+. Priznanje su primili Adnan Kulenović, Alen Salihbašić, Elizabeth Hedl, Filip Cikrvenčić, Jelena Simić, Mateja Sirovec, Nataša Doko i Vedrana Kovačić. U ime Mihovila Španje priznanje je primio njegov brat Mateo, a Tatjani Mohnacki bit će naknadno uručeno.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za obrazovanjem znanost i kulturu Tomislav Sokol smatra kako je program Erasmus+ važan jer ljudi stječu dodatno obrazovanje što će, vjeruje, imati pozitivan utjecaj i na to da se u Hrvatskome saboru podigne razina rasprave koja, ustvrdio je, doista nije na zadovoljavajućoj razini.

Navracsics: Erasmus+ ubuduće treba raditi još više i bolje

Povjerenik Navracsics, Mađar je hrvatskoga podrijetla, a uzvanicima se obratio na izvrsnom hrvatskom jeziku. Ukazao je i na potrebu da građani Europe uče strane jezike kako bi se upoznavali i tako razvijali međusobno poštovanje, temeljno na dobrom poznavanju.

Smatra kako će u sljedećoj fazi program Erasmus+ napredovati i zahvaljujući Europskoj zajednici mladih – mreži koja će promicati i regionalna partnerstva, a organizirala bi razmjene, davala stipendije, promicala izobrazbu, te mladima omogućila da sami pokrenu zajedničke projekte. Jer, uvjeren je, europski povjerenik, mladi mogu biti glavni pokretač u izgradnji mostova.

Navracsisc je ocijenio kako ubuduće u programu Erasmus+ trebamo još više koristiti nove tehnologije, smanjiti administraciju, te druge mjere kako bi program bio pristupačniji. Spomenuo je i novu aplikaciju Erasmus+ za mobilne telefone koja olakšava pristup programu i pruža korisne informacije za sve sudionike, a omogućuje i učenje stranih jezika.

“Tijekom kampanje u povodu obljetnice programa Erasmus+ čuli smo brojne inspirativne priče koje su jasan dokaz kako trebamo raditi još bolje i kvalitetnije”, rekao je Navracsics i istaknuo kako se s tim slažu i brojni visokopozicionirani političari, uključujući i šefove država.

Podsjetio je kako su zastupnici Europskoga parlamenta donijeli rezoluciju kojom se poziva da se poveća proračuna za Erasmus+, te najavio kako će se završetak kampanje obilježiti krajem tjedna u Bruxellesu gdje će se predstaviti ta deklaracija europskim i nacionalnim političarima. Navracsics je objasnio kako je deklaracija konkretan plod cjelogodišnjih rasprava potaknutih u okviru obilježavanja godišnjice Erasmusa+.

Komentiraj