Profesor Rimac o problemima u SDP-u: “Grbin, kao ni Bernardić, nema autoritet vođe stranke”

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac komentirao je unutrastranačka previranja u SDP-u rekavši kako je zdrav razum u toj stranci trebao pobijediti prije ljeta jer ovaj problem nije od jučer.

‘Grbin je pogriješio s izbacivanjem ‘četvorke’ iz saborskog Kluba, ali nije diktator’

“Naravno da stranka koja gubi zastupnike koji su već u Saboru, gubi svoj utjecaj na centralnom mjestu političkog događanja. Šteta za stranku je sigurno ogromna u pogledu njenog političkog djelovanja. Vrlo je dvojbeno koliko oni mogu ostati s ovakvom popularnošću kakvu sad imaju ako nastave s ovakvim unutarstranačkim borbama”, rekao je Rimac za N1.

Napominje da je i Davoru Bernardiću, a sad i Peđi Grbinu problem što nemaju autoritet vođe stranke.

“Unutar stranke postoji stalno neka vrsta oporbe. Djelomično je to naslijeđe i Zorana Milanovića koji je imao specifičan izbor ministara. Od tada stalno postoje frakcijske borbe. Ovo da oni koji više nisu u SDP-u ostanu u Klubu zastupnika bi bio kompromis, ali oni su sada lovina za druge političke opcije, za podršku njihovim programima. Trenutno Andrej Plenković ne treba žetončiće jer ima stabilnu većinu”, rekao je.

Smatra da je Peđa Grbin i inače u teškoj situaciji, a ne samo sada u ovim previranjima.

“Otkad je postao predsjednik SDP-a nije u medijima nimalo popravio sliku o sebi koja je postojala još otkad je bio samo saborski zastupnik. On kao predsjednik stranke ne istupa i ne iznosi stavove ni o čemu osim o sukobima u stranci. S te strane on već ne ispunjava one važne funkcije koje predsjednik stranke treba imati. Slično ponašanje smo imali u cijelom nizu HSP stranaka i uvijek se radilo o osobnim razmiricama. Ako je sve bazirano na osobnim razmiricama, ta stranka sigurno nema budućnost. Osnovni problem koji SDP muči nije samo frakcijska borba nego to što na lokalnim izborima u programskom smislu nisu ponudili gotovo ništa glasačima”, pojasnio je Rimac.

Ivo Jelušić: “SDP je talac osobnih interesa pojedinaca. Postali smo lagano štivo za ljude”

Komentiraj