‘Grbin je pogriješio s izbacivanjem ‘četvorke’ iz saborskog Kluba, ali nije diktator’

Bez obzira na ishod sjednice Kluba zastupnika SDP koja bi se putem Zooma trebala održati u utorak, izvjesno je kako je pred SDP-om razdoblje novih podjela i novih unutarstranačkih borbi. Naime, iako čak 18 saborskih zastupnika SDP-a ne podržava prijedlog predsjednika SDP-a Peđe Grbina da se iz Kluba izbace tri zastupnika i jedna zastupnica, niti među tih 18 ne vlada jedinstvo. Dva zastupnika SDP-a koji su od Peđe Grbina zatražili da odustane od izbacivanja Rajka Ostojića, Zvane Brumnića, Nikše Vukasa i Marine Opačak Bilić, za Nacional su izjavili da im ne pada napamet stvoriti neki pakt s drugim zastupnicima koji bi rezultirao osnivanjem novog kluba.

Oni tvrde da se jednostavno ne slažu s metodama koje koristi aktualno vodstvo stranke, ali da im s druge strane isto tako ne odgovara ni način komunikacije dijela zastupnika koji podržavaju izbačenu četvorku. Jedan od dvojice zastupnika za Nacional je izjavio: “Nikako se ne slažem s ocjenom koju je u ponedjeljak iznio Zvane Brumnić da je Peđa Grbin diktator. Takav način komunikacije sigurno neće pomoći smirivanju situacije. Isto tako ne slažem se s načinom na koji Grbin traži da se četvorka izbaci iz Kluba zastupnika. No to ne znači da mislim da je diktator. Jednostavno smatram da je pogriješio i da o svemu trebamo razgovarati iza zatvorenih vrata. Sigurno je i da nas nekolicina neće bespogovorno stati na stranu Rajka Ostojića, Zvane Brumnića ili Nikše Vukasa. Oni itekako snose odgovornost za trenutnu situaciju u stranci, ali ipak im treba dati priliku da se obrane. Sazivanje sjednice bez njih jednostavno nema smisla. Volio bih čuti i od njih što imaju reći u svoju obranu i zašto su ostavili takav nered u stranci.”

Sličan stav potvrdio nam je još jedan član Kluba zastupnika SDP-a u Saboru koji kaže da se slaže s onim kolegama koji smatraju da prije bilo kakve odluke treba dati priliku onima kojima prijeti izbacivanje da kažu nešto i u svoju obranu, a to znači da se ne slaže s odlukom šefa stranke da se sjednica Kluba održi bez njihove nazočnosti. Izgleda kako većina u SDP-ovu Klubu zastupnika i dalje ne podržava odluke Peđe Grbina, ali i da dio njih ipak s rezervom gleda prema četvero članova koji su izbačeni iz stranke. Sve to pokazuje u kolikom se zapravo kaosu trenutno nalazi SDP, a kaos bi u idućih nekoliko dana mogao biti još i veći ako Peđa Grbin ostane pri svom naumu da iz stranke izbaci sve koji će i dalje tražiti da ovi zastupnici ostanu članovi Kluba zastupnika SDP-a u Saboru.

Komentiraj