Prije 110 godina u praškoj pivnici četiri studenta osnovala su Hajduk

U pivnici u Fleků, koja se nalazi u Pragu u Češkoj na adresi Křemencova 11, četiri hrvatska studenta su 1911. godine osnovali nogometni klub Hajduk Split. Znali su da je nogomet popularan sport u Splitu i koliko dobro njihovi prijatelji igraju te su nakon gledanja utakmice između Slavije i Sparte odlučili službeno osnovati prvi profesionalni nogometni klub iz Splita. Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević su osnovali nogometni klub Hajduk. Prag je tada, kao i Hrvatska, bio dio austrougarske monarhije. Klub je uspješno registriran kod austrijskih vlasti 13. veljače 1911. godine.

Nisu se mogli dogovoriti oko najprikladnijeg imena, a potencijalna imena su bili: Uskok, Marjan, Velebit… Odlučuju se savjetovati s njihovim starim profesorom Josipom Baračem. Nakon kraćeg razmišljanja, Barač im je rekao da odaberu ime “Hajduk” koje “simbolizira ono najbolje kod naših ljudi – hrabrost, humanost, prijateljstvo, ljubav prema slobodi, prkos prema vlasti i zaštita slabijih”.

Hajduci su bili romantizirani razbojnici koji su se pružali otpor i komplicirali život otomanskim vlastima tijekom njihove okupacije. Imali su reputaciju boraca za slobodu ili razbojnika, a mete su im najčešće bili bogati Turci. Bili su organizirani u manjim skupinama do sto članova, uvijek s jednim vođom.

Komentiraj