Preminuo je britanski princ Philip

Britanski princ Philip preminuo je u petak u Windsoru u dobi od 99 godina, objavila je Buckinghamska palača.

“S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Kraljevska obitelj se pridružuje ljudima u svijetu koji tuguju zbog njegovog odlaska”, navodi se u priopćenju.

U veljači je primljen u bolnicu Kralja Edwarda VII.. “Njegova hospitalizacija je preventivna mjera donesena po preporuci liječnika… pošto se nije osjećao dobro”, naveli su tad u priopćenju palače.

Britanska kraljica Elizabeta kojoj su 94 godine i njezin suprug početkom siječnja su primili prvu dozu cjepiva protiv covida-19 u dvorcu Windsoru, zapadno od Londona, gdje borave dok je karantena na snazi u Velikoj Britaniji.

Iz bolnice je izašao 16. ožujka nakon operacije srca. Početkom ožujka Palača je objavila da je uspješno podvrgnut zahvatu zbog već postojećeg stanja srca u bolnici Sv. Bartolomeja.

Raniji zdravstveni problemi

U lipnju 2017. u bolnici je proveo dva dana zbog “infekcije povezane s postojećom bolesti”. Godinu kasnije operirao je kuk.

U siječnju 2019. doživio je prometnu nesreću kada je svojim Land Roverom naletio na drugi automobil blizu imanja Sandringhama i prevrnuo se. Prošao je bez ozljeda, ali od tada više ne vozi.

Krajem prosinca 2019. primljen je u bolnicu Kralja Edwarda VII. na četiri dana “zbog ranijih zdravstvenih problema”, dodala je palača.

Princ Philip i kraljica su rođaci

Oženio se princezom Elizabetom 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljica. Imaju četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi.

Philip je tijekom života bio predsjednik, pokrovitelj ili član preko 780 organizacija, a bio je i najstariji muški član britanske kraljevske obitelji u povijesti.

Princ Philip je otišao u mirovinu u kolovozu 2017., nakon više od 22 tisuće službenih javnih događanja otkad je njegova supruga 1952. sjela na prijestolje.

Inače, bio je najmlađi od petero djece, a imao je četiri starije sestre. Philip i kraljica Elizabeta su rođaci u četvrtom koljenu, a oboje su u rodnoj vezi s kraljicom Viktorijom.

Komentiraj